Nordiske miljøministre: Forbyd arktisk olie

To tidligere og én nuværende nordisk miljøminister opfordrer i et debatoplæg i dagens Politiken til at forbyde olieudvinding i Arktis.
Skrevet af Martine Lind Krebs
16. juni 2014 05:41

- Når havisen smelter, står olieselskaberne klar til at udvinde mere klimaskadelig olie. Det arktiske miljø og dyreliv er ekstremt sårbart over for et olieudslip, og forholdene længst mod nord øger både risikoen for ulykker og begrænser mulighederne for at rydde op, hvis uheldet er ude. Vi opfordrer derfor de arktiske lande til at forbyde olieudvinding til havs, skriver Ville Niinistö, Erik Solheim og Mona Sahlin, henholdsvis miljøminister i Finland, tidligere miljøminister i Norge og tidligere miljøminister i Sverige.

De peger på den traktat, der i 1991 fredede Antarktis.

- Når verdenssamfundet i 1991 lykkedes med at beskytte Antarktis, må det samme kunne lade sig gøre for Arktis i dag. Vi står i de arktiske lande med et kolossalt ansvar, skriver de.

Finland har som den første arktiske stat udtrykt støtte til oprettelsen af et naturreservat omkring Nordpolen.

Samtidig opfordrer de 3 tidligere miljøministre de arktiske lande til at indgå en juridisk bindende aftale, der kan forhindre oliespild til havs i Arktis blandt andet for at værne om de værdifulde fiskeressourcer i Arktis.

Ville Niinistö, Erik Solheim og Mona Sahlin har alle skrevet under på Greenpeaces Arctic Declaration, som blandt andet kæmper mod risikabel olieudvinding i Arktis.