Nordisk Kulturfond i Grønland

Hvert år uddeler Nordisk Kulturfond omkring 30 millioner kr. til projekter over hele Norden. Her i Grønland er Nordisk Kulturfond en stort set ukendt størrelse, men det har fonden sat sig for at lave om på. Det er en af de vægtige grunde til, at bestyrelsen i øjeblikket opholder sig her i landet.
Skrevet af Peter Troelsen
10. august 2012 09:06

Her i Norden er der en del lande med et begrænset befolkningsgrundlag, og en ret forskellig kultur. Den vigtigste opgave for Nordisk Kulturfond er at fremme den kultur, der er i de forskellige lande, og få formidlet den til de andre lande i Norden.

-Vi har valgt at afholde vores bestyrelsesmøde her i Grønland og så kombinere det med at få fortalt det kulturelle område i landet, at vi eksisterer. Der kommer ikke ret mange ansøgninger om støtte til kulturprojekter her i Grønland, og vores ønske er at Grønland bliver en solid medspiller på det kulturelle område. Den grønlandske kultur er helt unik, og de andre lande i Norden kan få meget ud af at lære mere om den, fortæller direktøren for Nordisk Kulturfond Karen Bue.

Aktuelt er der flere projekter her i landet, der har fået støtte fra Nordiske Kulturfond. Blandt andet et danseprojekt og et projekt omkring formidling af børn og unges kultur. Sidstnævnte projekt kommer ud til de små bygder landet over, og giver indbyggerne der et lille skud kultur.

-Vi har skudt 150.000 kr. i danseprojektet OuterVision. I denne uge har det været i Ilulissat, og der er afslutningsshow i aften i hallen. I næste uge går det så løs i Nuuk, hvor der er workshops omkring forskellige former for dans. Formålet er at få de unge mennesker til at bruge dansen som udtryksform, siger Karen Bue.

-Projektet ”Norden Rundt – Kunst fra iskanten” har vi sat i værk sammen med NAPA (Nordens Hus i Grønland). Her har vi fyldt en container med børn og unges kunst, og den bliver vist rundt omkring i landet. Her kan børn og unge få sig en kunstoplevelse, og der vil også være muligheder for at prøve sine kunstneriske evner af. Vi er glade for, at dette projekt kan bringes ud i de mindre samfund, hvor kunstoplevelser ikke er noget man bare lige kan få sig. Dette projekt vil efter Grønland blive vist frem i Island, Færøerne og i Finland, slutter Karen Bue med stor entusiasme.

Læs mere om projekterne: http://www.katuaq.gl/da/arrangementer/teater_og_dans/teater__danseprogram/outervision

http://www.napa.gl/index.php?option=com_content&view=article&id=102&Itemid=95&lang=da