Nordic Orion ude af Nordvestpassagen

Nordic Orion er det første kæmpetankskib, som har sejlet igennem passagen.
30. september 2013 06:01

Man er her glad for at skibet respekterede de canadiske love og regler om sejlads fordi - menes det - dette betyder at det vedkender Canadas ret til Nordvestpassagen.

Det er noget USA aldrig har gjort, og nu er andre lande også begyndt at mene at Nordvestpassagen er internationalt farvand, så der kan sejles igennem den, uden tilladelse fra Canada.

Canada derimod, bliver ved med at insistere at passagen er et canadisk farvand, hvor landets regler skal følges.

Nordic Orions rejse har sat fokus på at Canada er kommet langt bagud og mangler kompetancen til at overvåge denne skibsrute og eventuelle miljømæssige konsekvenser af forøget sejlads her.

I 2007 annoncerede premierminister Harper ellers, at der skulle bygges 6-8 nye isbrydere, der kunne sejle i farvandet, ligesom der skulle bygges en dybtvandshavn, men det er ikke sket endnu.  Der skulle også komme nye efterforsknings- og rednings fly, men de er heller ikke blevet til noget endnu.

Men andre ord, Canada kan ikke være i stand til at tvinge tankskibe til at respektere canadiske love og regler, og har heller ikke evnen til at overvåge og komme hurtigt til undsætning i tilfælde ef ulykker eller miljøproblemer I Nordvestpassagen.

Derfor har Nordic Orion virkelig sat fokus på disse problemer, som dagligt bliver vigtigere, både for Canada og for sejladsen.