Nordboerne i Grønland spiste sæler

Et dansk-canadisk forskerteam har fastslået, at nordboerne ikke gik til grunde, fordi de ikke tilpassede sig det grønlandske spisekammer. Isotopanalyser afslører nemlig, at nordboerne tog flittigt på sælfangst.
20. november 2012 07:10

For 500 år siden forsvandt vikingernes efterkommere, nordboerne, pludseligt fra Grønland. Og mystikken omkring deres forsvinden har været stor. Fra både katastrofer, klimaforandringer og manglende tilpasningsevner til de barske grønlandske klimaforhold har fået skylden. Men nu har et dansk-canadisk forskerteam fastslået, at nordboerne ikke gik til grunde, fordi de ikke tilpassede sig det grønlandske spisekammer: Isotopanalyser afslører nemlig, at nordboerne tog flittigt på sælfangst.

På baggrund af 80 nordbo-skeletter fra Antropologisk Laboratorium ved Københavns Universitet kan danske og canadiske forskere nu afsløre nordboernes kostvaner. Ud fra skeletternes indhold af isotoperne kulstof-13 og kvælstof-15 kan forskerne afgøre, hvor stor en del af kosten der stammer fra havet, og at nordboerne fortrinsvis spiste sæler.

De første nordboere bragte landbrug med kvæg, får, geder og svin med sig fra Island. De betragtede sig som bønder, men jagt og fangst var ikke fremmed for dem. Og meget hurtigt begyndte de også at fange sæler, fordi det var nødvendigt at supplere landbruget. Til sidst var nordboerne næsten lige så tilpasset sælfangst som de, der indvandrede til Grønland fra Canada omkring 1200 og beboede Grønland samtidig med nordboerne.

Ifølge professor Niels Lynnerup fra Københavns Universitet, at der intet der tyder på, at nordboerne forsvandt som følge af katastrofer. De fik snarere nok af at spise sæler ved verdens udkant.
Nordboerne kunne tilpasse sig, men kun til en vis grænse uden at tabe deres identitet. Selvom de langt hen ad vejen spiste som inuit, så gjorde det dem ikke til inuit, dertil var springet alligevel for stort.

- I skelet-materialet er der tegn på, at de stille og roligt forlod Grønland. Yngre kvinder er for eksempel underrepræsenterede i gravfundene fra nordboernes sidste tid. Det tyder på, at det var de unge, som forlod Grønland, og når raten af yngre fødedygtige kvinder falder, kan befolkningen ikke opretholde sig selv, siger Niels Lynnerup.

De nye forskningsresultater er baseret på er et tværfagligt samarbejde mellem Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Nationalmuseet, Islands Universitet og Simon Fraser University i Vancouver. Resultaterne, som er finansieret af Carlsbergfondet fremlægges i en serie artikler i tidsskriftet Journal of the North Atlantic.