Nord- og Sydkorea genstarter gammel lydkrig

Nord- og Sydkorea har de seneste uger flere gange sendt balloner over grænseovergangen mellem de to lande.
- Den seneste sending af affaldsballoner, som blev afsendt sent søndag, indeholder papir- og plastikaffald. Indtil videre tyder det ikke på, at der er giftige materialer i ballonerne, siger stabscheferne i det sydkoreanske militær ifølge Yonhap. Foto © : Yonhap News Agency/Reuters/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
10. juni 2024 14:51

Nordkorea er gået i gang med at sætte højttalere op, der skal afspille propaganda ind over den sydkoreanske grænse.

Det skriver det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap mandag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Søndag genoptog Sydkorea efter seks års pause afspilningen af antinordkoreanske udsendelser ved grænsen.

Det havde det sydkoreanske militær på forhånd varslet at gøre, såfremt Nordkorea blev ved med at sende balloner med affald ind over den sydkoreanske grænse.

Så sent som natten til mandag sendte Nordkorea 310 balloner med affald i retning af den sydkoreanske grænse, fortæller det sydkoreanske militær ifølge Yonhap.

- Den seneste sending af affaldsballoner, som blev afsendt sent søndag, indeholder papir- og plastikaffald. Indtil videre tyder det ikke på, at der er giftige materialer i ballonerne, siger stabscheferne i det sydkoreanske militær ifølge Yonhap.

I de seneste uger er det flere gange sket, at balloner med affald er svævet ind over grænsen.

Også Sydkorea har sendt balloner den anden vej. Disse har indeholdt antinordkoreanske flyveblade, USB-drev med K-popsange og tv-programmer samt tusindvis af endollar-sedler.

Ballonudvekslingerne har gjort forholdet mellem Syd- og Nordkorea endnu værre.

Søndag advarede Kim Yo-jong, der er søster til den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, om, at det ikke ville være uden konsekvenser, hvis Sydkorea fortsætter med at afspille antinordkoreanske udsendelser og sprede flyveblade ind over grænsen.

- Hvis Sydkorea fortsætter med at sprede foldere og afspille udsendelser over grænsen, så vil det uden tvivl blive vidne til en ny modreaktion fra Den Demokratiske Folkerepublik Korea, sagde hun i en udtalelse til det nordkoreanske nyhedsbureau KCNA.

Præsidenten i Sydkorea, Yoon Suk-yeol, annullerede tidligere på ugen endeligt en aftale mellem Nord- og Sydkorea fra 2018 om militær deeskalering.

I visse tilfælde har Nordkorea tidligere nedskudt de sydkoreanske balloner.

Flere eksperter har vurderet, at det er bevis på, at Nordkorea betragter ballonernes indhold som en alvorlig trussel mod regimets evne til at kontrollere landets befolkning.