Nord og syd kan først forbindes om to-tre uger

Kangerlussuaqs nordlig- og sydligdel kan først forenes af en midlertidig bro om to-tre uger, når den midlertidige bro, fremstillet i Danmark, kommer med et fragtskib. Affaldshåndtering er også ved at blive et problem i Grønlands største bygd.
Skrevet af Ludvig Siegstad
12. juli 2012 10:33

Broerne, som er forbindelsesled mellem syd og nord i Kangerlussuaq, der har tre dæmninger og to brofag er ved at blive delvis skyllet bort af den stigende vandstand.  

Da dæmningerne ikke kan repareres ved at fylde på med sand og beton, må der anskaffes en midlertidig bro, som er fremstillet i Danmark.

- Nogen mener, at der bare kan hældes sand og beton på de ødelagte dæmninger, men det kan ikke lade sig gøre, da vandet vil blive ved med at skylle de bort, siger Fritz Baumann Petersen.

- Derfor må der anskaffes en midlertidig bro, indtil der kan bygges en permanent bro, understreger Qeqqata Kommunias driftsansvarlige i Kangerlussuaq.

Han regner med, at der først kan bygges nye fundamenter til broens dæmninger i september eller oktober, når vandstanden er blevet mindre.

- Indtil må den midlertidige bro anvendes, siger Fritz Baumann Petersen.

Affaldshåndteringen i Kangerlussuaq er også ved at blive et problem, da lossepladsen ligger i den sydlige del af bygden.

- Vi må finde en løsning for, hvordan vi må håndtere de ophobede skrald i bygden, som umiddelbart ikke kan køres over den ødelagte bro, fortæller Fritz Baumann Petersen. Da Kangerlussuaq ligger ved siden af en lufthavn, må der tages forbehold for etablering af en midlertidig losseplads.

- Vi må indhente en dispensation fra myndighederne for at få etableret en midlertidige losseplads et sted i nærheden af bygden, understreger Fritz Baumann Petersen.