Nordøstpassagen for alvor taget i brug

Sidste år blev en rekordstor mængde gods sejlet nord om Rusland gennem Nordøstpassagen, som et alternativ til den længere rute gennem Suez-kanalen. 71 skibe fragtede i al 1,36 millioner tons, hovedsagelig jernmalm og naturgas, gennem passagen fra Asien til Europa eller omvendt.
Skrevet af Martine Lind Krebs
28. januar 2014 07:00

Og vi vil i de kommende år se stor interesse fra rederier i blandt andet Kina, Japan og Korea. Det vurderer den japanske ingeniør og ekspert inden for skibsfart og havneplanlægning Dr. Otsuka Natsuhiko som i går gæstede Nordisk Institut for Asiatiske Studier, Nias.

Ifølge Dr. Otsuka Natsuhiko betyder det ikke, at trafikken vil eksplodere. Kapaciteten igennem Nordøstpassagen er kun 1 procent af Suez-kanalens, forklarer han. Kina har dog en målsætning på at sende mellem 5 og 15 procent af deres cargo gennem Nordøstpassagen i 2020.

Dr. Otsuka Natsuhiko vandt for nyligt en pris fra den Internationale Maritime Økonom-sammenslutning IAME for en artikel, som analyserer besparelsen ved at sejle gennem Nordøstpassagen frem for den traditionelle sørute.

Forskningsinstitutionen Nias tog i 2012 hul på et forskningsprogram om Asien i Arktis, som blandt andet beskæftiger sig med de asiatiske landes nyligt opnåede observatørpladser i Arktisk Råd og erhvervsinteresser i Arktis. Forskere har Nias har desuden skrevet en af baggrundsrapporterne til den nyligt udgivne ’Til Gavn for Grønland’-rapport.