Niviaq Korneliussen bliver Grønlands første vinder af Nordisk Råds litteraturpris

Niviaq Korneliussen har fået Nordisk Råds litteraturpris 2021 for romanen "Naasuliardarpi". Det er første gang, at litteraturprisen går til Grønland.
Niviaq Korneliussen dedikerer prisen til Grønlands børn og unge. Foto: Nordisk Råd
02. november 2021 19:18

Tirsdag aften blev der skrevet historie.

For første gang får en grønlandsk forfatter nemlig Nordisk Råds litteraturpris.

Vinderen er Niviaq Korneliussen, der tildeles prisen for værket Naasuliardarpi (Blomsterdalen), der handler om selvmord blandt grønlandske unge.

Litteraturprisen blev overrakt af formanden for Naalakkersuisut, Múte B. Egede, og Færøernes lagmand, Bárður á Steig Nielsen, under en livetransmitteret prisuddeling i Skuespilhuset i København.

Du kan se prisuddelingen her.

En pris til Grønlands børn og unge

Det var en tydeligt påvirket Niviaq Korneliussen, som modtog prisen.

I sin tale dedikerede hun prisen til Grønlands børn og unge:

- Jeg forsøgte at skrive en tale til mit lands ledere, men det er som at snakke til en mur, og det er jeg færdig med. Så den her tale er til dem, jeg skriver for. Til børn og unge derhjemme. I er grunden til, at jeg har fået den her pris.

- Jeg vil gøre alt, hvad der står i min magt for at tale jeres sag. At være der for jer. Tak fordi, at I holder ud i de mørkeste tider, og tak fordi, at I er til. Den her pris er takket være jer, sagde Niviaq Korneliussen. 

Det var ikke kun Niviaq Korneliussens, som var påvirket af situationen. På tv-billederne kunne man se, at mange blandt publikum blev rørt over talens budskab.

Juryen: Kunst, der vil leve

I juryens begrundelse for at give prisen til Niviaq Korneliussens, skriver de blandt andet:

- Det stærkt rørende værk giver indblik i grønlændernes liv i dag og de traumer, der stadig sætter dybe spor i hverdagslivet. Det er en smuk, men også smerteligt rå fortælling. Men på trods af dette mørke stråler romanens kærlighedsspor af lys og ømhed. Det er stærk kunst, der vil leve.

Med prisen følger 300.000 danske kroner.