Nivi Olsen om GM-usikkerhed: Vi skal have sparket fodbolden i gang

Egentlig skal der holdes GM i næste måned. Men på grund af coronaregler er det ikke sikkert, at det bliver til noget.
GM skal egentlig holdes i Ilulissat i næste måned, men på grund af stramme coronaregler er det ikke sikkert, at det bliver til noget.  Foto © : Malik Brøns, KNR
Skrevet af Malik Brøns
24. juli 2020 10:59

Demokraterne kom ind i varmen hos Naalakkersuisut i slutning af maj.

Ind kom Anna Wangenheim som Naalakkersuisoq for sundhed, sportsmanden Jens Frederik Nielsen som Naalakkersuisoq for erhverv og råstoffer og Steen Lynge som Naalakkersuisoq for udenrigsanliggender og energi.

Men Demokraternes Anna Wangenheim, som er ansvarlig for sundhed, har været musestille under hele sagen om afvikling af Grønlandsmesterskaberne i fodbold.

LÆS OGSÅ Hvornår skal der være GM? Ingen ved det - men otte hold er klar

 

Regler for forsamlinger

Ind til 31. december må der maksimalt være 100 mennesker samlet indenfor. 

Udenfor er 250 mennesker det højeste antal, der må være samlet.

Man må ikke rejse fra kommune til kommune. Ifølge den nye bekendtgørelse fra Selvstyret om midlertidige restriktioner vedrørende forsamlinger, står der i paragraf 2:

"Ved arrangementer og  begivenheder, som kræver tilmelding, skal arrangøren sikre, at personer fra andre kommuner ikke kan tilmelde sig." 

 

De mesterskaber skal egentlig holdes i næste måned, men på grund af stramme coronaregler er det ikke sikkert, at det bliver til noget. 

Nu kommer Demokraternes tidligere fungerende formand, Nivi Olsen, med en skarp kritik mod hendes egne i naalakkersuisut.

- Coronavirusset er heldigvis ikke her i landet. Men i andre lande, hvor der er problemer med viruset, afvikles fodbolden alligevel, og forholdsreglerne bliver selvfølgelig fulgt.

- Derfor burde det selvfølgelig være muligt at gøre det samme her i Grønland, siger Nivi Olsen. 

Sidste uge præsenterede formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, den næste fase af genåbning af landet.

Man må stadig være maksimalt 100 mennesker samlet indenfor - udenfor er 250 mennesker det højeste antal, der må være samlet.

- Og de regler SKAL overholdes, sagde politimester Bjørn Tegner Bay under pressemødet.

Sporten skal også åbnes op

Men de regler kan også holdes, mens fodbolden bliver sparket rundt på banen, mener Nivi Olsen.

- Vores land åbner mere og mere op, og det ville være utroligt, at mens man åbner mere op, så bliver sporten begrænset, siger hun.

- Jeg kan ikke acceptere, at der står fodboldspillere, som glæder sig til at spille, men som ikke ved, hvad der skal ske. Jeg støtter sporten, derfor opfordrer jeg alle mine politiske kollegaer og de ansvarshavende til hurtigst muligt at komme med en klar udmelding. 

LÆS OGSÅ KAK frustreret: Vi kan ikke påvirke, hvordan reglerne skal se ud

I sidste uge meddelte Naalakkersuisut, at reglerne for, hvordan og hvor mange man må samles, bliver forlænget frem til årsskiftet. Det ser derfor ud til, at det ikke vil være muligt at holde turneringer på tværs af landets kommunegrænser.

Herrernes turnering skulle egentlig fløjtes i gang 10. august i Ilulissat, mens Nuuk skulle afholde kvindernes turnering ugen efter.

KAK frustreret 

Formand for Grønlands Fodboldforbund, KAK, Finn Meinel er skuffet over at forbundet ikke er blevet hørt, inden restriktionerne blev forlænget.

- Vi er ikke blevet spurgt, om reglerne skal forlænges indtil 31. december, det er bare noget, der lige pludselig sker, uden vi bliver hørt, siger formanden og uddyber:

- Jeg synes, vi har prøvet at samarbejde, men det er bare frustrerende, at vi ikke kan få lov til at påvirke, hvordan reglerne skal se ud. For med nogle få justeringer kan reglerne gøre, at der kan dyrkes sport i Grønland, og det her gælder jo ikke kun KAK. Det er jo ikke kun et fodboldproblem. Det gælder alle sportsgrene.