Nick Nielsen tager til genmæle

Naalakkersuisoq forstår ikke Palle Christiansen kritik og peger på, at de afsætte lige store beløb. Palle Christiansen peger på, at tidligere regerings anlægspolitik var baseret på skatteindtægter, der også førte til massive investeringer.
16. august 2013 14:51

Naalakkersuisoq forstår ikke Palle Christiansen kritik og peger på, at de afsætte lige store beløb. Palle Christiansen peger på, at tidligere regerings anlægspolitik var baseret på skatteindtægter, der også førte til massive investeringer.

Palle Christiansen fra Demokraterne kalder Naalakkersuisuts prioritering af kollegieområdet for "fis i en hornlygte" efter det kom frem, at der er kun er afsat 15 millioner kroner

Naalakkersuisoq for uddannelse Nick Nielsen forstår ikke kritikken. Han mener ikke der er forskel på de rammer det forrige og nuværende Naalakkersuisut har afsat til uddannelsesområdet.

- Jeg synes kritikken er forkert. Jeg må gøre det klart, at Naalakkersuisut som helhed opererer ud fra samme uddannelsesramme, som det tidligere Naalakkersuisut. Men man skal også være opmærksom på, at vi prioritere anderledes indenfor de forskellige ansvarsområder.

Endvidere gør han opmærksom på, at det nye styre i forhold til kollegiebyggeri vil afsætte i alt 60 millioner kroner i de kommende to år, hvor det tidligere Naalakkersuisut havde afsat 37,9 millioner til 2013 og ikke havde afsat penge til de kommende år. Derfor vil Nick Nielsen heller ikke høre tale om, at man udsulter uddannelsesområdet:

- Jeg mener, at Naalakkersuisut også handler med henblik på at udvikle uddannelsessektoren, siger Nick Nielsen.

Palle Christiansen er dog langt fra enig i Nick Nielsen udlægning. Han peger på, at grunden til at der ikke var afsat flere penge til uddannelsesområdet hænger sammen med, at man vidste at man fik store indtægter fra råstofområdet.

- Den politik vi havde, da vi sad i regering  var, at alle ekstraordinære skatteindtægter skulle gå til kollegiebyggerier og uddannelsesområdet. Og den prioritering levede vi op til, fordi vi fik rigtigt mange ekstraordinære indtægter fra råstofområdet, siger Palle Christiansen.

Han peger på at det nuværende Naalakkersuisut jo ikke kommer til at få ekstraordinærer skatteindtægter. Derfor burde de i følge Palle Christiansen finde pengene et andet sted, hvis de virkeligt prioriterer området.

Der er dog allerede et underskud på den nye finanslov, men Demokraten peger på, at det godt kan forsvares, hvis det var for at opjusterer på anlægsområdet

- Det kan man godt gøre. Men i og med, de så kun har det underskud de har budgetteret med, så er det jo fordi de ikke har afsat midler til kollegiebyggerier. Så uanset hvordan de end vil gå ud og lave spind på den her sag, så har de endnu en tabersag i den nye regering. Netop fordi de neddrosler på uddannelsesområdet. 

Palle Christiansen og flere der arbejder med området har også kritiseret Nick Nielsen for ikke, at ville investere i Nuuks kollegiemasse, selvom de mener problemet er klart størst i hovedstaden. Nick Nielsen deler dog ikke den analyse.

- Jeg vil gøre opmærksom på, at mangel på kollegier og boliger er et problem over hele landet og derfor har vores land brug for at udvikle sig som helhed. Så man kan ikke sige at bolig problemmet i Nuuk er større. Naalakkersuisut synes det er vigtig at udvikle landet som en helhed, siger Nick Nielsen.