Nick N: Nuuk må selv finde kollegiepladser

Nick Nielsen mener ikke situationen bør komme bag på Kommuneqarfik Sermersooq, og peger på, at Sisimiut for eksempel også har et universitet, og at situationen er lige for alle.
29. juli 2013 07:59

Borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq, Asii Chemnitz Narup, IA, mener at studerende fra Nuuk bliver forfordelt, og at det er urimeligt, at kommunen alene skal løfte hele byrden med at skaffe kollegieboliger.

Flere i hovedstaden nævner, at situationen for Nuuk er anderledes, da muligheden for at tage en videregående uddannelser primært er i Nuuk.

Naalakkersuisoq Nick Nielsen forstår ikke kritikken og slår fast at reglerne er ens for alle.

- Udgangspunktet er, at alle skal behandles ens. Sisimut borgerne får de samme problemstillinger, som dem der bor i Nuuk. Og når det er borgerne der bor i Sisimiut, så er det kommunen der skal sørge for kollegiepladser, siger naalakkersuisoq for uddannelse, ligestilling, kirke og kultur, Nick Nielsen, Siumut.

Han undrer sig også over den kritik Asii Chemnitz Narup er fremkommet med.

- Den her problemstilling kan ikke komme bag på Sermersooq Kommune.

I Nuuk peger flere på, at fordi byen har landets universitet er det en helt anden byrde, der ligger på dem, og en byrde som Selvstyret også burde hjælpe med at tage hånd om.

Den udlægning giver Nick Nielsen dog ikke meget for.

- I Sisimiut er der da et universitet. Der ligger Danmarks tekniske universitets afdeling med ingeniøruddannelse. Og der er også studerende, der er fra Sisimiut og lige sådan i Ilulissat, lyder det fra Nick Nielsen, der fortæller videre, at hvis Nuuk borgerne studerer uden for Nuuk, så får de jo også kollegieplads.

- Alle bliver her behandlet ens, slår ministeren fast.

Her til bør det dog nævnes, at universitet i Sisimiut selv anslår, at de lige nu har mellem to og tre lokale studerende, mens der jo ikke er noget universitet i Ilulissat.

Nick Nielsen slår dog fast, at han meget gerne vil i dialog med kommunerne.

- Vi vil gerne kigge på det. Vi er opmærksomme på det. Og jeg vil gerne i dialog med kommunerne i forhold til emnet, siger Nick Nielsen.

Indtil videre må de borgere fra Nuuk altså affinde sig med, at hvis de gerne vil tage en videregående uddannelse og have en kollegiebolig, så står valget for de fleste mellem enten at læse til arktiske ingeniører i Sisimiut eller tage udenlands.