Netværk af børneprostitution er optrevlet i Sisimiut

En opsigtsvækkende rapport fra børnerejseholdet blev fremlagt for kommunalbestyrelsen i dag. 
- I et samarbejde med politiet i Sisimiut er der sparret om den stigende vold fra unge i lokalmiljøet samt optrevlet et børneprostitutionsnetværk, står der i pressemeddelelsen. Foto © : KNR
Skrevet af Christine Hyldal
19. december 2023 17:42

Børnerejseholdet har været i Sisimiut – og det har resulteret i en opsigtsvækkende rapport: Et børneprostitutionsnetværk er blevet optrevlet. 

Det skriver Qeqqata Kommunia i en pressemeddelelse sent her til eftermiddag. 

- I et samarbejde med politiet i Sisimiut er der sparret om den stigende vold fra unge i lokalmiljøet samt optrevlet et børneprostitutionsnetværk, står der i pressemeddelelsen.

Rapporten blev fremlagt for kommunalbestyrelsen i dag. 

38 børn og unge henvist til behandling

Da børnerejseholdet var i Sisimiut, skulle de udrede og behandle børn og unge under 18 år, som har været udsat for seksuelle overgreb. De skulle også undersøge sager, hvor der er mistanke om det samme, eller hvor børn og unge har en seksuelt bekymrende eller krænkende adfærd over for andre børn og unge.    

Hele 38 børn og unge har fået henvisninger til et behandlingsforløb, meddeler kommunen.

17 af dem har gennemført børnesamtaler.

Børnerejseholdet lavede en ekstra rejse til Sisimiut, så de resterede 17 fik muligheden for at modtage behandlingsforløbet.

Fakta

Børnerejseholdet er et grønlandsk-dansk tværgående arbejde for at styrke en indsats for udsatte børn og unge i Grønland.

I 2022 startede børnerejseholdets indsats i Sisimiut, Upernavik og Nanortalik.

Holdet var i Sisimiut fra 25. marts 2022 til 24. februar 2023.

Børnerejseholdet bestod af to autoriserede psykologer under Socialstyrelsen i Nuuk.


Traumatiseret og kompleks PTSD

Ifølge pressemeddelelsen oplever kommunens familiecenter, at det modtager mange sager, hvor børn og unge er svært traumatiseret og formentlig har kompleks PTSD. Børnerejseholdet evaluerer også, at der ikke har været tæt samarbejde med velfærdsområdet i Sisimiut. 

Én af grundene er, at myndighedsafdelingen er belastet med mange børnesager. Derfor tøver medarbejdere fra andre instanser med at underrette, fordi de ikke tror, at nogen har tid til at følge op på sagerne - og at sagerne alligevel ikke bliver politianmeldt.

- Under kommunalbestyrelsesmødet blev der understreget, at man absolut ikke accepterer nogle former for seksuelle krænkelser. Kommunalbestyrelsen vil straks gå i gang med at forebygge seksuelt krænkelser, står der i pressemeddelelsen.