Nemmere salg af grønlandske diamanter

I fremtiden vil man muligvis kunne købe grønlandsk diamanter i juvellerbutikker og varehuse i Europa. Med et overvælgende flertal af EU-parlamentet i Strassbourg her til formiddag vedtaget at bane en del af vejen for, at Grønland nemmere vil kunne eksportere fund af diamanter.
04. februar 2014 10:16

Når isen på Grønland smelter, håber mange at jorden vil glimte af diamanter. Men for at kunne eksportere de flunkende fund til EU, skal Grønland være med i et internationalt samarbejde, fordi handlen med diamanter er underkastet meget restriktive internationale regler.

Samarbejdet skal sikre, at de forhold diamanterne bliver udvundet under, er i orden - arbejds- og miljømæssigt. Og der skal redegøres for, hvem der aftager dem. Men det samarbejde har Grønland været tvunget til at stå udenfor, indtil nu.

For i dag har Europaparlamentet med afstemningen, sagt god for at lade Grønland træde ind i aftalen. Det sker ved at EU fremover betragter Grønland som et EU-land, når det gælder handlen med diamanter.

En forudsætning for at deltage i samarbejdet er nemlig, at et medlemsland skal være anerkendt som et selvstændigt land. Det er Grønland ikke. Officielt er det en del af Danmark, og mange grønlændere ser salget af diamanter som afgørende for at udvikle økonomien. I dag er Grønland fortsat afhængig af penge udefra og af indtægter fra fiskeriet, der er underkastet stadig flere og skrappere kvote-ordninger.

Det er stadig uvist, hvor mange diamanter, man kan finde i Grønland, men især på Vestkysten gør minevirksomheder sig store forhåbninger.

Det er stadig op til EU's regeringer at godkende beslutningen om at betragte Grønland som et EU-land. Men alt tyder på, at også den godkendelse går igennem.