Naturinstituttet vil optælle narhvaler i Østgrønland

Grønlands Naturinstitut agter at foretage nye optællinger af narhvaler i Østgrønland allerede i år.
Narhvalsfanger fra Tasiusaq Foto © : Vilhelm Lynge Hard
Skrevet af Karsten Sommer
28. januar 2016 13:09

Den nyhed kunne Naturinstituttet forleden overbringe Naalakkersuisoq for Natur og Miljø, Mala Høy Kúko, da han besøgte forskerne for at få mere viden om narhvalsbestande i Østgrønland.

Det skete før Mala Høy Kúko i anden anledning skulle til Østgrønland, hvor han gerne ville forklare fangerne, hvorfor Naalakkersuisut har reduceret de nyeste kvoter for de to narhvalsbestande i Østgrønland.

Det skete efter den seneste biologiske rådgivning fra NAMMCO, hvor forskerne anbefalede færre fangster af narhvaler for både Ittoqqortoormiit og Tasiilaq, da der kun findes én optælling fra 2008 for området.

Grønlands Naturinstitut har siden 2010 foretaget andre undersøgelser på narhvaler i Østgrønland, blandt andet ved at sætte flere end 30 satellit-sendere på narhvaler. Satellitterne har fastslået, at narhvalerne i Østgrønland er opdelt i mindst to bestande, én i Tasiilaq- og én i Ittoqqortoormiit området.

Planlægningen af den optælling, der skal foregå i år i Østgrønland, vil i store træk følge metoden fra optællingen i 2008. Og Naturinstituttet vil igen søge kontakt til fangere fra Tasiilaq, for at indsnævre de områder som er vigtige at optælle i forhold til optællingerne i 2008.

Optællingen vil i sommeren 2017 blive efterfulgt af en undersøgelse af effekterne på narhvaler af undervandsstøj fra seismiske undersøgelser efter olie eller isbrydning med store skibe.

Næste biologiske rådgivning for narhvaler vil ligeledes foreligge i 2017.