Foto: Nick Rahaim/Flickr Creative Commons

Naturinstituttet skærer over 3000 tons af anbefalet torskefangst

En mere og mere usund torskebestand får Grønlands Naturinstitut til at skære kraftigt ned på sin anbefalede fangstmængde for 2020 i forhold til i år.

Fiskeriet i Grønland har mildt sagt svært ved at holde sig inden for Grønlands Naturinstituts rammer for, hvor store mængder torsk der skal hives op af havet i Grønland.

Det bliver frem over endnu sværere at leve op til med Naturinstituttets seneste beregninger for, hvad der er et bæredygtigt fiskeri af torskebestanden.

- Vi anbefaler, at der bliver fanget færre torsk i Østgrønland og i de indenskærs torskebestande, siger Helle Siegsted, der er afdelingschef for fisk og skaldyr i Grønlands Naturinstitut.

Helt konkret var instituttets anbefalinger for 2019, at torskebestandene i Grønland kunne undvære 12.158 tons af sine artsfæller. For næste år er Naturinstituttets anbefalinger faldet med en fjerdedel til 8946 tons.

Overfiskeri sætter sine spor

Naturinstituttets anbefalinger er én ting. Hvad der i virkeligheden bliver fanget, er en helt anden ting. For mens Naturinstituttets anbefalinger for 2018 var, at der højst blev fanget 20.296 tons torsk, blev der hevet over dobbelt så mange torsk op af havet – nemlig 41.544 tons.

Det massive overfiskeri sætter sine spor i den tilbageværende torskebestand.

Helle Siegsted giver her en forklaring på, hvordan en sund torskebestand ser ud:

- Hvis du ser på en torskebestand, der yder sit optimale i forhold til fiskeriet, så vil man forvente, at der er en hel del årgange. Altså at der er mange forskellige størrelser, siger hun.

Det er langt fra tilfældet med den grønlandske torskebestand som helhed. Bestanden er især ramt i Østgrønland, og det er også der, at Naturinstituttets fangstanbefalinger er faldet mest.

- Der fanger man kun på meget få årgange. Der fanges normalt på tre årgange, og slet ikke nogen små. Så der mangler simpelthen nye årgange, og det er også derfor, at vores rådgivning i Østgrønland er lavere end sidste år, siger Helle Siegsted.

Naturinstituttet ser faldet i den anbefalede fangstmængde i Østgrønland som forventet, fordi mængden af gydende torsk er faldet siden 2004 og fordi, der ikke er observeret nye årgange af torsk på vej ind fiskeriet siden en stor årgang tilbage i 2003.

En lignende situation ses også på vestkysten, hvor mængden af indenskærs torsk – altså torsk, der gyder i vestgrønlandske fjorde – er faldet siden 2015. Samtidig er der observeret meget få nye, små fisk (1-årige).

Ikke kommet sig oven på kollaps

Længere ud for vestkysten er en torskebestand, som betegnes som udenskærs torsk. Historisk set var det paradis for torskefiskere. Op gennem 50’erne og 60’erne blev der fanget helt op til 400.000 tons torsk årligt alene her.

Det fik dog en brat afslutning i 1970’erne, hvor de enorme torskestimer pludselig forsvandt og aldrig for alvor er kommet tilbage.

Der er dog små bestande tilbage, og de seneste mange år har Naturinstituttet anbefalet, at bestanden helt bliver ladt være i fred.

Også her har virkeligheden dog været en anden. I 2018 tillod Naalakkersuisut, at der blev fanget 4187 tons.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt