Naturinstituttet anbefaler oprettelse af nye fuglebeskyttelsesområder

En ny rapport fra Grønlands Naturinstitut påpeger nødvendigheden af oprettelse af nye fuglebeskyttelsesområder i Grønland. Men foreslår samtidig at en række af de hidtidige fredede fugleområder kan ændre status, så offentligheden igen må besøge dem.
18. december 2013 06:26

Mange af de hidtidige beskyttede områder er nemlig alligevel stort set tømt for fugle.

- I stedet for at vi opretholder et adgangsforbud på lokaliteter, hvor der ikke er nævneværdige forekomster af fugle, ville det være fornuftigt at nedlægge disse områder og udpege nye områder, der huser vigtige fuglebestande, siger én af rapportens forfattere, ph.d. Carsten Egevang

Rapporten dokumenterer, at det generelt står dårligt til med fuglebestandene i de grønlandske fuglebeskyttelsesområder.

Blandt andet fire lomviekolonier i Upernavik/Uummannaq-området. Kolonierne er i dag uddøde eller huser et meget lavt antal fugle.

Andre områder i Disko Bugten, der tidligere har været vigtige ynglesteder for lunden, er reduceret til bare 10-25 procent af, hvad niveauet var i 1970’erne og 80’erne.

Konkret anbefaler rapporten, at fire områder i Upernavik/Uummannaq nedlægges, og at et tilsvarende antal nye fuglebeskyttelsesområder oprettes i samme område.

- Det er ikke muligt at pege på en enkelt faktor, der har forårsaget tilbagegange i fuglebestandene, siger Carsten Egevang:

- Der er dog ingen tvivl om, at forstyrrelser på ynglepladsen samt ulovlig fangst og ægsamling har haft en medvirkende årsag til, at det i dag står skidt til. Men også ændringer i klimaet kan have haft en effekt, siger Carsten Egevang.

Rapporten dokumenterer dog ikke kun tilbagegang. Edderfuglen har oplevet en voldsom fremgang i Upernavik/Uummannaq-området gennem det seneste årti, og man har også opdaget en række hidtil ukendte ynglelokaliteter for de sjældne arter thorshane og sabinemåge.