NATO vil ikke opruste i Arktis

Nato planlægger ikke og er ikke i færd med at planlægge nogen programmer om alliancens tilstedeværelse i Arktis. Det understregede Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen på et pressemøde hos det russiske nyhedsbureau Interfax-Northwest.
06. juli 2011 06:28

På mødet i Skt. Petersborg sagde Fogh, at Nato ikke har til hensigt at øge alliancens militære tilstedeværelse i Arktis. Udtalelserne faldt, efter at både Rusland og Canada har givet udtryk for at ville opruste i Arktis.

- Nogle Nato-medlemmer har en særlig interesse i nordområderne og har deres egne programmer for at udvikle den arktiske region, sagde Fogh med henvisning til Canada og Danmark.

Den tidligere danske statsminister tror på, at landene vil finde en fredelig løsning på de udfordringer, de måtte komme til at stå over for. Han tilføjede, at landene vil fortsætte deres samarbejde og respektere folkeretten.

I forrige uge meddelte Ruslands forsvarsminister, Anatolij Serdjukov, at landets militær vil udstationere to hærbrigader i Nordvestrusland. De vil formentlig blive baseret i Murmansk og Arkhangelsk.

- Rusland er i åben dialog med sine polare naboer, men vil samtidig stærkt og vedholdende forsvare vores interesse i regionen, sagde Ruslands premierminister, Vladimir Putin, ugen inden ifølge russiske medier.

Få dage efter den russiske meddelelse tog Canada handsken op og gjorde det klart, at dets tilstedeværelse i Arktis ville blive styrket i takt med, at de canadiske soldater trækkes hjem fra Afghanistan. Og det sker faktisk i denne uge.

Også USA er parat til at flytte fokus nordpå til de arktiske egne, hvor man har et nært militært samarbejde med blandt andre Canada og Danmark/Grønland.