Nato gør klar til langvarig hjælp i Ukraine

Nato-landenes forsvarsministre har på møde bekræftet, at de har parate til at hjælpe Ukraine på lang sigt.
Det er Nato-landene, der hver især beslutter, hvad de sender af våben til Ukraine. Foto © : Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
16. juni 2022 10:22

Nato-landenes forsvarsministre har på onsdagens møde i Bruxelles bekræftet, at man vil støtte Ukraine på lang sigt i krigen mod Rusland. Det siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, på vej ind til mødets andendag.

Her er Nato-landene ved at forberede det længe ventede topmøde i Madrid. Det finder sted i slutningen af juni. På topmødet skal der træffes beslutninger om Natos indsatsområder i de kommende år.

- På mødet for forsvarsministrene kom der i går en klar besked fra alle Nato-allierede og partnere: Vi er forberedt på et langt træk. Og vi er parate til fortsat at yde en hidtil uset støtte til Ukraine, siger Jens Stoltenberg.

LÆS OGSÅ Nato opfordrer til at sende flere tunge våben til Ukraine

Det er Nato-landene, der hver især beslutter, hvad de sender af våben til Ukraine. I de seneste dage er der kommet flere meldinger, som ventes at få betydning for Ukraines evne til at bruge kraftigere artilleri mod Rusland.

Blandt andet annoncerede den amerikanske præsident, Joe Biden, onsdag endnu en våbenpakke til Ukraine. Denne gang i størrelsesordenen én milliard dollar. Den inkluderer antiskibs raketsystemer, artilleriraketter og ammunition.

Også fra Tyskland er der langtrækkende raketsystemer på vej. På vej ind til mødet torsdag fastslog den tyske forsvarsminister ifølge Reuters, at de vil blive leveret i juli eller august. Og det er der desperat brug for, lød det.

LÆS OGSÅ NATO-chef forudser langvarig udmattelseskrig i Ukraine

Ifølge den amerikanske forsvarschef og øverste general, Mark Milley, er Ukraine i undertal, når det gælder artilleri i Donbas-regionen. Det fastslog han onsdag i Bruxelles. Det skete i forbindelse med et møde for de lande, der støtter Ukraines forsvar mod Rusland.

Derfor er det afgørende, at Ukraine nu får tilført mere artilleri. Og ikke mindst artilleri, der kan ramme russerne fra længere afstand.

Mark Milley forventer, at Ukraine om nogle få uger vil have uddannet mandskab, der kan betjene nyleverede Himars-raketsystemer, som kan ramme russerne på op til 85 kilometers afstand.

Om det vil være nok til at skubbe Rusland ud af Donbas, tør den amerikanske forsvarsminister ikke spå om. Han fastslår dog, at de ukrainske styrker efter hans mening er taktisk dygtigere end Rusland.