NATO fejrer 70 års jubilæum i London

Den amerikanske præsident er landet i London, hvor der tirsdag og onsdag holdes topmøde i NATO i anledning af den atlantiske forsvarsalliances 70 års fødselsdag.
De egentlige politiske forhandlinger starter onsdag formiddag, hvor stats- og regeringscheferne skal diskutere emner som forsvarsindsatsen i rummet, byrdedelingen i NATO og Kinas militærmæssige indflydelse i verden. Foto © : Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Skrevet af Karsten Sommer
03. december 2019 15:32

Og han langede straks ud efter Frankrig, efter at den franske præsident, Emmanuel Macron, i sidste uge omtalte NATO som "hjernedød", fordi NATO ifølge ham mangler strategisk styring.

Donald Trump kalder udtalelsen "meget modbydelig".

LÆS OGSÅ Pompeo i Berlin: USA ønsker stærkt Nato mod Rusland og Kina

Det er imidlertid ikke kun Frankrig, som har skabt uro i NATO den seneste tid.

Tyrkiet har forårsaget intern ballade blandt de 29 lande med købet af russiske forsvarssystemer og ved - til mange europæiske NATO-landes frustration - at angribe kurdere i det nordlige Syrien i efteråret.

LÆS OGSÅ Syriens hær rykker ind hos kurdere under tyrkisk offensiv

For at redde stemningen ved 70-års fejringen har den britiske regering, der afholder mødet, valgt at lægge ud med en reception i dag på Buckingham Palace med den britiske dronning Elizabeth som værtinde.

Efter receptionen kører stats- og regeringscheferne direkte videre til Downing Street 10, hvor den britiske premierminister, Boris Johnson, holder til.

De egentlige politiske forhandlinger starter onsdag formiddag, hvor stats- og regeringscheferne skal diskutere emner som forsvarsindsatsen i rummet, byrdedelingen i NATO og Kinas militærmæssige indflydelse i verden.