Nationalteateret går en lys fremtid i møde

I øjeblikket er der 7 fastansatte, hvoraf kun en enkelt er skuespiller, men står det til chefen for Grønlands Nationalteater, skal der laves om på det i de kommende år. Planerne er lagt for fremtiden, og skuespilleruddannelsen i Grønland giver teaterchefen en stærk tro på fremtiden.
Skrevet af Peter Troelsen
12. september 2012 12:38

Som i så mange andre forhold i Grønland er økonomien en særdeles vigtig faktor, når man taler teaterproduktion, og især når man taler om tournéteater. De store afstande i Grønland gør det ualmindeligt svært at sende store produktioner rundt i landet.

-En produktion som Qullissat, hvor der er tolv mennesker involveret, er faktisk alt for dyr at sende på tourné, men det valgte vi at gøre, fordi det var en ganske særlig forestilling. Ellers er mange af vores tournéaktiviteter enkeltmandsforestillinger. Næste år har vi to forestillinger af den slags, der sendes rundt i landet. En monolog omkring Josef, Jesus papfar, som vi har på programmet. Den anden er en forestilling af Dario Fo, om en af soldaterne fra Den store march, som foregik lige inden Mao overtog styringen i Kina. Begge monologer er humoristiske, og tror de begge har potentialet til at begejstre publikum, fortæller Svenn B. Syrin, teaterchef hos Grønlands Nationalteater.

Der findes stort set ingen uddannede grønlandske skuespillere i Grønland. Enkelte bor i Sverige, og resten holder til i Danmark. Med starten på skuespiluddannelsen i Grønland kommer der nye friske kræfter til teaterscenerne landet over.

-Vi tror rigtigt meget på de fem elever, der i øjeblikket går på uddannelsen. Når de er færdige i 2014, satser vi på at lave en grønlandisering af Holbergs ”Jeppe på bjerget”. Her taler Nille kun grønlandsk, mens andre af karaktererne i forestillingen er flersprogede. Det er en forestilling, vi ser frem til at sende rundt i landet, og her kan de nyuddannede skuespillere få prøvet kræfter med både klassisk teater og den grønlandske måde at lave teater på, mener Svenn B. Syrin.

Læs mere om Grønlands Nationalteater her: http://www.silamiut.gl/da

Læs mere om ”Jeppe på bjerget” her: http://da.wikipedia.org/wiki/Jeppe_p%C3%A5_Bjerget