Nationalmuseet zoomer ind på skinddragterne

Forskere fra Nationalmuseet er færdig med at gennemfotografere 2100 skinddragter fra museets samlinger.
Skrevet af Martine Lind Krebs
09. juli 2012 12:19

Kastesting eller forsting. Pels fra hund, skind fra lom eller fjer fra edderfugl. Små bitte huller fra en nål, som viser at en amulet en gang har siddet på brystet af anorakken.

Det er de helt små detaljer, som man kan zoome ind på i Nationalmuseets nye database over skinddragter. Det er fotograf Roberto Fortuna, der har udviklet fototeknikken, og som over halvandet år har fotograferet de mange dragter.

Teknikken virker ved, at et kamera automatisk tager 24 billeder, mens en karussel drejer dragten rundt. Herefter sættes billederne sammen til et 3D billede, som brugeren kan rotere rundt med klik på sin computer.

Resultatet er en computerdatabase, hvor man kan vende og dreje dragten og zoome ind og ud. Billederne er taget i en opløsning på 30 millioner pixel, som gør det muligt at zoome helt ind på hvert enkelt sting.

Desuden har forskerne lavet snitmønstre på flere af dragterne, så det er muligt at genskabe dem og måle det nøjagtige skindforbrug.

Projektet skal munde ud i en analyse af, om man ved at se på skindtyperne, syteknikken og mønstret kan finde sammenhænge mellem folkenes levevis og tilhørsforhold og interaktion.

- Vi får pludselig tal for, hvad det er der er forskelligt fra den ene gruppe folk i Grønland til den anden gruppe folk i Canada, og også i sibiriske og samiske områder, siger konservator Anne Lisbeth Schmidt, som er leder af projektet. Drømmen er, at finde midler til, at databasen kan blive tilgængelig for alle.

- Så du kan sidde i Grønland eller et andet sted og gå direkte ned i databasen og zoome ind på de fantastiske fotos, lade dig inspirere til at lave noget selv eller bare undersøge det fantastiske materiale, som findes her på museet og i mange tilfælde ligger skjulet på magasinerne, siger hun.

Desuden håber forskerne at kunne indlemme Grønlands Nationalmuseum i projektet, så også dragterne herfra kan blive inddraget i databasen.

Nationalmuseets samling af skindragter, der er en af verdens største, stammer fra aleuterne i Alaska, sibiriske og samiske folkeslag samt inuitbefolkninger i Canada og Grønland. Omkring halvdelen af dragterne i samlingen er grønlandske.

Mange af dragterne er hentet på Knud Rasmussens berømte 5. Thuleekspedition.

Projekt Skinddragter fra Nord skal være færdigt ved slutningen af året. Det er en del af Nationalmuseets store forskningsinitiativ Nordlige Verdener.