Nationalgalleriet modtager flot Lynge-gave

Hans Lynges enke Inge Lynge forærede i dag en større samling Hans Lynge værker til det kommende Nationalgalleri.
Skrevet af mlk
24. februar 2011 17:44

Det oplyste hun, da Nationalgalleriet i dag blev præsenteret for den danske offentlighed i Grønlands Repræsentation i København.

- Lige siden jeg mødte Hans, har jeg været interesseret i , at hans arbejde skulle kunne opleves af den grønlandske befolkning. Hans værker har stor betydning for forståelsen af den grønlandske kultur, siger Inge Lynge

Samlingen, som Inge Lynge vil forære museet, består af mellem 20 og 25 oliemalerier malet i perioden 1959 til 1988. Der er også enkelte skulpturer og grafik samt skitser, forarbejder og stokke til at skære i.

- Det er de ting, der belyser Hans’ måde at arbejde på, og det er det mest fagfolk, der vil være interesseret i. Derfor er jeg glad for at finde et sted, hvor netop fagfolkene kan gå hen og se det, siger hun.

Men før Nationalgalleriets bestyrelse har taget stilling til gaven, vil Inge Lynge dog ikke oplyse, hvilke værker præcis, der er tale om.

Og det var en tilfreds bestyrelsesformand for Nationalgalleriet, Josef Motzfeldt, der tog imod gaven:

- Museet skal indeholde og repræsentere det ypperste af grønlandsk kunst. Og gaven fra Inge Lynge er helt overdådig. Og vi er lykkelige for, at vi i næste skridt, hvor vi skal indsamle midler, kan dokumentere, at vi allerede har fået en så fin samling af Hans Lynges arbejder, siger han.

Gaven fra Inge Lynge forudsættes af, at Nationalgalleriet opføres som planlagt, understreger Inge Lynge.