Nasa bekræfter at have taget første stenprøve på Mars

Nye billeder fra Mars bekræfter, at robot har formået at indsamle stenprøve, der skal sendes til Jorden.
"Perseverance" landede på Mars i februar i år efter at have været undervejs i 22 måneder. Foto © : flickr/Paul Hudson
Skrevet af Ritzau
07. september 2021 08:45

Den amerikanske rumfartsorganisation Nasas rover på Mars, "Perseverance", er lykkedes med at tage sin første stenprøve, som ved en senere mission skal hentes tilbage til Jorden.

Det oplyser Nasa mandag.

- Det er officielt! Jeg har nu indfanget, forseglet og lagret den første kerneprøve, der nogensinde er udboret på en anden planet, skriver Nasa på Mars-køretøjets selvstændige Twitter-profil.

Prøven blev indsamlet 1. september, men i første omgang var Nasa usikker på, om robotten havde sikret sig prøven, fordi billederne fra missionen var uskarpe.

Nye billeder med en bedre belysning bekræftede, at prøven var sikret. Den blev derefter målt til at være lidt tykkere end en blyant og lagret i et hermetisk lukket rør.

LÆS OGSÅ Robot landede planmæssigt på Mars

Perseverance bruger en boremaskine med et hult borehoved for enden af en cirka to meter lang robotarm til at udtage prøver fra undergrunden på Mars.

For cirka en måned siden troede Nasa, at det var lykkedes roveren at tage en prøve. Men det viste sig ikke at være tilfældet.

- Det lader til, at stenprøven ikke var robust nok til at have en kerne, forklarede Louise Jandura, der er Nasas chefingeniør for arbejdet med at tage prøver med "Perseverance", i et indlæg på Nasas hjemmeside.

Billeder af området omkring den boring, som Nasa-roveren hentede prøven fra, indikerede, at stenen simpelthen smuldrede væk, skrev ing.dk i august.

"Perseverance" landede på Mars i februar i år efter at have været undervejs i 22 måneder.