Narvalsfangst blev stoppet på grund af frygt for overfangst

Myndighederne frygtede, at der blev fanget for mange narhvaler i Upernavik by, derfor blev fangsten stoppet. Det er nu åbnet igen.
Onsdag aften og natten til torsdag fik Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug meldinger om fangstaktivitet i området ved Upernavik. Arkivfoto.
25. april 2020 11:49

De seneste dage har myndighederne hørt rygter om, at der blev fanget narhvaler i Upernavik-området.

Men til at starte med blev det ikke meldt ind.

For at undgå overfangst valgte Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug derfor at stoppe al fangst af narhvaler midlertidigt i Upernavik torsdag eftermiddag.

Man ville give fangere en ekstra mulighed for at melde ind, hed det.

Men som det er nu, er der stadig et stykke vej til, at kvoten er nået. Derfor åbnede fangsten igen fredag klokken 12, oplyser afdelingschef Amalie Jessen.

- Det er et tiltag, som vi har taget i brug for at sikre os, at kvoten for området bliver overholdt, siger hun.

- Vi vil gerne sikre, at der ikke sker overfangst i forvaltningsområdet, som der gjorde sidste år, tilføjer afdelingschefen.

Sidste år blev der registreret 34 narhvalfangster for meget.

Der blev fanget for mange hvaler sidste år

Området har en kvote på i alt 38, hvor 10 af dem er til Upernavik by. 

Inden det midlertidige stop havde myndighederne registreret, at der var blevet fanget seks narhvaler i området. Fem i Upernavik by og en i Aappilattoq.

Men ifølge de uoficielle meldinger, som departementet modtog torsdag, havde der både været fangst onsdag aften, natten til torsdag og også om dagen torsdag.

Departementet frygtede derfor, at kvoten igen ville blive overskredet, uden at man vidste det. 

LÆS OGSÅ Slut med fangst af narhvaler for fritidsjægere i Qeqertalik Kommune

Derfor valgte man at lukke for fangsten. På den måde kunne fangerne nå at melde ind, og myndighederne kunne sikre, at kvoten ikke blev overskredet.

Fredag eftermiddag er det registreret, at der er fanget yderligere to narhvaler i Upernavik by. 

- Siden vi satte en midlertidig stopper for fangsten, har vi fået to fangstmeldinger mere, og dermed er der registreret syv i Upernavik by. Så er der tre tilbage. Vi har genåbnet forvaltningsområdet, tilføjer afdelingschefen.