Partii Naleraqs Pele Broberg vil have undersøgt, om Trumps købstilbud kan være med til at gøre Grønland til en selvstændig nation. Foto: Scanpix

Naleraq: Forhandlinger med USA skal undersøges

Partii Naleraq vil have undersøgt mulighederne for, at Grønland kan blive en selvstændig nation med USAs støtte. Steen Lynge fra Demokraterne er på linje med Naleraq, men Rigsfællesskabet er mere end en lommepengeordning, siger Samarbejdspartiet.

Dønningerne efter præsident Trumps udmelding om, at han ville købe Grønland har endnu ikke lagt sig.

Partii Naleraqs Pele Broberg vil have undersøgt, om Trumps købstilbud kan være med til at gøre Grønland til en selvstændig nation:

- Kan vi med købstilbuddet få indledt en anden form for dialog med USA, hvor vi rent faktisk kan få sikret vores forsvar og vores økonomiske stabilitet i en selvstændighedsproces, siger Pele Broberg fra Partii Naleraq.

Lynge: Vi må gribe de muligheder Trumps overvejelser giver

Brobergs forslag går ud på at forhandle med USA for at finde ud af, om USA vil holde en økonomisk hånd under et selvstændigt Grønland.

Han ser ikke Grønland som en fremtidig del af USA, men han mener, at det på baggrund af Trumps købstilbud er realistisk, at USA vil erstatte bloktilskuddet fra Danmark. Det skal ske i bytte for, at Grønland lover at holde russiske og kinesiske interesser ude af Grønland.

Demokraternes Steen Lynge har gjort sig nogle lignende tanker. I en stribe spørgsmål til Naalakkersuisut vil han blandt andet at vide, om Naalakkersuisut vil invitere Donald Trump på besøg i Grønland:

- For at gøre det officielle USA opmærksom på Grønlands arbejde for at opnå økonomisk uafhængighed af dansk bloktilskud, spørger Steen Lynge.

Han begrunder sine spørgsmål med, at Grønland må gribe de muligheder, som Trumps overvejelser om et køb af Grønland giver.

Martinussen: Rigsfællesskabet er mere end en lommepengeordning

I den anden ende af den politiske skala hvad angår Grønlands selvstændighed står Samarbejdspartiet, der er stærkt modstandere af Partii Naleraqs forslag:

- Rigsfællesskabet er mere end en lommepengeordning, skriver Tillie Martinussen, der er medlem af Inatsisartut for Samarbejdspartiet.

Partiet mener, at en eventuel selvstændighed bør finansieres ved at skabe nye indtægter i Grønland, der kan erstatte bloktilskuddet, og ikke en ny aftale om bloktilskud med et andet land.

Partiet frygter desuden for uddannelses - og sundhedsområdet, hvis Grønland skal samarbejde med USA i stedet for Danmark:

- Grønland sender i dag masser af talentfulde unge til Danmark på diverse uddannelsesinstitutioner. Dette helt gratis, påpeger Tillie Martinussen.

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt