Naja Paulsen tror på nyt valg

Naja Paulsen er overbevist om, at Aleqa Hammond kendte til ansættelsen af Tom Ostermann og mener, at intern splittelse i Siumut presser regeringen.
08. januar 2014 17:28

Naalakkersuisut og landets største parti Siumut er havnet i et større stormvejr, og ligesom fejltagelserne nærmest synes at stå i kø, så er det nu også tydeligt, at partiets bagland er ved at have fået nok.

Vi har hørt samfundsdebatøren Naja Paulsen om, hvor dyb en krise Naalakkersuisut og Siumut er havnet i.

- Den må betegnes som meget alvorlig, og hvis den ikke håndteres med omhu, så ender det nok med et valg, siger Naja Paulsen, der faktisk tror, at vi skal til stemmeboksene igen i 2014.

- Det kommer an på, om krisen indenfor partiet Siumut kan løses inden for den nærmeste fremtid. Og hvis ikke så er vi nok ret tæt på et valg. I hvert fald henover foråret vil jeg gætte på.

En af de meget omtalt hændelser den seneste tid var ansættelsen af Aleqa Hammonds samlever som særlig rådgiver for naalakkersuisoq for fiskeri, fangst og landbrug. Naja Paulsens dom over den handling er også kontant.

- Det må betegnes som en kæmpe fejl. Fordi det kan ikke være en overraskelse for formanden for Naalakkersuisut, at en af hendes ministre vil ansætte hendes samlever. Så hun må have vidst det, og hun må have fået rådgivning om det, fordi det er ikke en almindelig ansættelse.

Selvom Naja Paulsen altså ikke er i tvivl om, at Aleqa Hammond har været ind over ansættelsen, så blev det altså Karl Lyberth, der måtte kaste sig på sværdet, før det gennemborede lederen selv.

Her savner Naja Paulsen også, at formanden selv tager ansvar.

- Det er en fej handling. Selvfølgelig er det meget almindeligt, at Karl Lyberth selv påtager sig ansvaret, men hun er regeringslederen og normalt er det regeringslederen, der handler på vegne af en regering.

Naja Paulsen er ikke sikker på, hvad der ville være sket, hvis Hammond selv havde taget ansvaret på sig, men hun kan ikke forestille sig Aleqa Hammond selv smide håndklædet i ringen.

- Jeg tror ikke, at hun går af sig selv. Jeg tror, at hendes bagland må reagere.

Som ny naalakkersuisoq er det så Finn Karlsen, der skal prøve kræfter med den vanskelige post. Paulsen ser dog ikke de bedste muligheder for, at han kan få styr på butikken.

- Det tror jeg ikke. Ikke fordi jeg på forhånd vil sige, at han ikke kan klare arbejdet, men problemerne er for massive i baglandet.