Naamik: Grønlænderne ønsker ikke flygtninge fra Ukraine

En ny undersøgelse afslører, at næsten halvdelen af den grønlandske befolkning ikke ønsker at modtage flygtninge fra Ukraine.
Selvom krigen i Ukraine har sendt millioner på flugt, så viser en ny undersøgelse, at mange i Grønland ikke vil modtage flygtninge fra det krigshærgede land. Foto © : Scanpix Ritzau
18. april 2022 11:05

Næsten 4,7 millioner mennesker er tvunget på flugt, efter at Rusland den 24. februar indledte krigen mod Ukraine.

Den store flygtningestrøm er den største i Europa siden anden verdenskrig, alligevel svarer 47,4 procent af respondenterne nej til, at Grønland skal modtage flygtninge fra Ukraine. 26,2 procent ser derimod gerne, at der kommer flygtninge fra Ukraine til Grønland.

Spørgsmålet er blevet stillet som en del af KNR’s lytter- og seerundersøgelse i slutningen af marts og starten af april.

- Emnet om, hvorvidt Grønland skal tage imod flygtninge, har været debatteret i flere år. Derfor har vi stillet spørgsmålet, siger nyhedschef i KNR Alice Sørensen .

Mænd i byerne er mere positive overfor flygtninge end kvinder

Dykker man dybere ned i tallene i undersøgelsen, så kan man se, at kvinderne er lidt mere kritiske i forhold til at modtage flygtninge end mændene. Mens 30,9 procent af de adspurgte mænd gerne vil modtage flygtninge fra Ukraine, svarer 19,5 procent af kvinderne nej.

Man kan også se, at det er de unge i alderen 18-29, som har de stærkeste holdninger til flygtningespørgsmålet.

50 procent af de unge er imod, at Grønland skal modtage flygtninge, mens 31,8 procent af dem er klar til at flygtninge kommer. Ifølge undersøgelsen er de unge altså både dem, der er mest for og mest imod flygtninge fra Ukraine.

Tallene viser også, at der er stor forskel på holdningen til ukraineske flygtninge i bygderne og byerne. I bygderne svarer hele 55,8 procent, at de er imod, at Grønland skal modtage flygtninge, mens tallet er 45,5 procent i byerne.

Det er Aperaa, som har lavet undersøgelsen for KNR.

I alt har 332 personer deltaget i undersøgelsen, hvorfor tallene er behæftet med en vis usikkerhed.