Naalakkersuisutformandens nytårstale

Formand for Naalakkersuisut, Aleqa Hammond, gav i går aftes sin første nytårstale. Her slog hun fast, at det er nødvendigt for hende, at træffe hårde og nødvendige beslutninger i Naalakkersuisut.
02. januar 2014 05:01

- Træffer vi ikke de nødvendige beslutninger i dag, vil det gå ud over den næste generation, sagde nalakkersuisutformanden.

Aleqa Hammond kom med kontante ord til de 6.700 borgere, der både tæller gruppen af almindeligt arbejdsløse, førtidspensionisterne og de arbejdsløse der af forskellige grunde ikke bruger kommunernes tilbud.

- Vi skal tage os af vore svage. Men det kræver selvsagt også en stor indsats for at holde antallet af førtidspensionister på et minimum - samt at få så mange af vores borgere, som er på midlertidige sociale ydelser, tilbage på arbejdsmarkedet, lød opfordringen fra Aleqa Hammond.

I talen kom hun også ind på ophævelsen af nultolerancepolitikken overfor uran.

- Ophævelsen betyder ikke, at der her og nu skal godkendes miner med uranindhold, sagde hun.

- Ophævelsen betyder, at vi sammen med Danmark går i gang med at skrive regelsættet for uranudnyttelse, som skal følge de højeste internationale standarder for beskyttelse af miljøet og sundheden sagde hun.

Aleqa Hammond varslede derudover et forslag til en ny fiskerilov ved forårssamlingen, og så nævnte hun, at hun er glad for Grønlands deltagelse i IWC. Den Internationale Hvalfangstkommission bør fortsat være den der regulerer og beslutter antallet af de hvaler, der fremover kan fanges, sagde Hammond i går aftes.