Naalakkersuisut vil tilpasse hellefiskkvoter til rådgivningen

Efter flere advarsler om overfiskeri af hellefisk i Nordgrønland vil Naalakkersuisut nu tilpasse kvoterne på det kystnære fiskeri efter hellefisk i distrikterne Disko Bugt, Uummannaq og Upernavik til de biologiske anbefalinger.
Foto © : Forsvaret
Skrevet af Thomas Munk Veirum
20. december 2018 07:23

Selvom kvoterne sænkes for to distrikter næste år, er der dog stadig langt igen, før at kvoterne følger de biologiske anbefalinger.

I en pressemeddelelse onsdag oplyses det, at Naalakkersuisut har besluttet, at hellefiskekvoterne trinvis skal tilpasses til den biologiske rådgivning over en fireårig periode.

For næste års kvoter betyder det, at den tilladte fangstmængde for forvaltningsområde Disko Bugt er på 8.180 tons. Den biologiske rådgivning er på 5.120 tons.

Fangstmængden for forvaltningsområde Uummannaq for 2019 er på 9.500 tons. Den biologiske rådgivning er her 5.800 tons.

Fiskeri oplevede kraftig nedgang i 2017

Og endeligt sættes kvoten for forvaltningsområde Upernavik til 8.457 tons. Her er den biologiske rådgivning på 5.330 tons.

Så på trods af at to af kvoterne sættes ned, så er der altså stadig langt ned til den biologiske rådgivning.

Det kystnære fiskeri efter hellefisk oplevede sidste år en tilbagegang på 20 procent på landsplan. I Disko Bugt var det noget nær et kollaps med en nedgang på 40 procent.

De foreløbige tal for 2018, viser dog en fremgang i fiskeriet i området.

Der har været mange meninger om tilbagegangen, men ifølge eksperterne fra Naturinstituttet er de fangede fisk i området blevet gradvist mindre de sidste ti år, hvilket er et tegn på, at bestanden fiskes for hårdt.

Siumuts gruppe i Inatsisartut opfordrede sidst i november Naalakkersuisut til at bibeholde de nuværende kvoter på trods af de lavere anbefalinger.