Naalakkersuisut vil indføre digitale brevstemmer til valg

Fremover kan borgere droppe de lokale valgsteder og stemme fra en computer med NemID, hvis nyt lovforslag bliver vedtaget.
Hvis et nyt lovforslag bliver vedtaget, kan borgere fremover stemme digitalt ved valg til Inatsisartut. (Arkivfoto) Foto © : KNR
09. januar 2020 08:08

Blyant og papir har længe været centrale redskaber, når borgerne skal stemme til Inatsisartutvalget. Men det kan snart ændre sig.

Hvis det står til Naalakkersuisut, skal borgere fremover have mulighed for at brevstemme digitalt, når de skal sætte deres kryds ved valget. Det fremgår af et lovforslag, der netop er sendt i høring.

Naalakkersuisut vil have tre måder at stemme på:

* Ordinær stemmeafgivelse. Fysisk fremmøde på et lokalt valgsted.

* Forhåndsstemme. Det, der tidligere blev kaldt brevstemme som eksempelvis foregår på en kommune.

* Digital brevstemme. Mulighed for at stemme digitalt via internettet.

Kilde: Lovforslag om ændringer i valglov

Lykkes det Naalakkersuisut at få vedtaget forslaget, kan vælgere stemme til valget i 2022 hjemmefra ved at bruge en computer og NemID.

Mulighed for trawler-besætning

De digitale stemmer skal ifølge lovforslaget ikke tage helt over. De skal blot supplere de muligheder, der i forvejen er for at stemme.

Det vil fortsat være muligt at stemme på den gammeldags måde på et valgsted med blyant og papir eller stemme på traditionel vis, for dem der ikke er i landet.

Lovforslaget peger på, at besætningen på trawlere, der er på havet i hele valgperioden, kan få gavn af den nye mulighed for at stemme digitalt.

Derudover kan det også være vanskeligt for studerende, som ikke er i landet, at nå at stemme og være sikker på, at stemmen når frem til afstemningsstedet i tide, påpeger Naalakkersuisut.

Vælgere får mere ansvar for hemmeligt valg

Det nye lovforslag tager også afstand fra den model, man tidligere har kopieret fra Danmark: Det er en model, der betyder, at man skal afgive sin stemme i et såkaldt kontrolleret miljø. 

Naalakkersuisut vil åbne op for, at bruge den model, som bruges i Finland, Norge og Sverige, hvor borgerne også har ansvar for, at selve valghandlingen bliver holdt hemmelig.

- Billedet er, at i Danmark er det staten, som er ansvarlig for, at afgivelsen af en stemme ved et valg til det danske parlament er hemmelig.

- I de andre nordiske lande er holdningen eksplicit, at det både er statens ansvar og den enkelte vælgers ansvar, at afgivelsen af en stemme ved valg til det nationale parlament er hemmelig, står der i lovforslaget.

Modellen i Danmark betyder helt konkret, at borgere, som det er nu, ikke kan sidde derhjemme og udfylde stemmesedlen.