Naalakkersuisut vil have flere i arbejde

For at reducere antallet af arbejdsløse fremlægger Naalakkersusiut i den kommende uge en ansøgning til Finansudvalget om 174,2 millioner kroner.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
02. april 2014 16:46

De mange penge skal være med til en igangsætning af ekstraordinære anlægs- og renoveringsopgaver.

Naalakkersuisut har desuden planer om at oprette en gratis landsdækkende jobportal, der vil gøre det lettere at rekruttere medarbejdere på tværs af kommunegrænser. Desuden skal unge under 29 år, som er overrepræsenteret i ledighedsstatiskken, tilbydes en plads i Piareersarfiit, samfundets svageste borgere skal ind i en revalideringsforløb, og der skal afsættes midler til en særlig erhvervs- og arbejdsmarkedsindsats rettet mod bygder og yderdistrikter. Det sidste vil koste samfundet 24 millioner kroner i 2014.
 
- Med den arbejdsløshed, vi har her i Grønland, har vi arbejdet på, at finde projekter frem, der hurtigt kan igangsættes enten med nye anlægsopgaver, nye byggerier eller renoveringsopgaver. Og alt dette her vil koste 174,2 millioner kroner, siger naalakkersuisoq for erhverv Jens-Erik Kirkegaard.

Ekstraordinære renoverings- og anlægsopgaver skal skabe jobs

Indsatsen for at nedbringe arbejdsløsheden vil blive spredt over hele landet med fokus på de områder, hvor ledigheden er størst. Blandt andet vil Naalakkersuisut tilbyde Piareersarfiit, at unge under 29 år i 2015 får 100 ekstra pladser i Piareersarfiit, samt at elevantallet hvert år øges, så der i 2018 kan være 600 ekstra pladser på skolebænken.
 
- Det grønlandske arbejdsmarked er meget følsomt over for anlægsopgaverne Derfor er fiskeristop samt anlægsstop en stor medvirkende faktor til den alt for høje arbejdsløshed her i Grønland. Det er vigtigt, at vi har en system, som er effektivt, så vi kan holde arbejdsløsheden så lavt som muligt, siger Jens-Erik Kirkegaard.

Han siger også, at det fremover skal sikres, at der er overensstemmelse mellem de projekter, der fremgår af finansloven, og at de projekter rent faktisk skal gennemføres hver enkelt år, dette for at sikre en effektiv konjukturpolitik til gavn for landets økonomi og beskæftigelse.

- Vi vil gerne have en system, hvor vi kan se, hvilke anlægsopgaver der er i gang, og hvad der ikke er gået i gang. Disse projekter skal være mere synlige i finansloven hvert år, siger han.

Naalakkersuisut har i 2014 videreført en række initiativer under den ekstraordinære ledighedsindsats i samarbejde med kommunerne, hvor der årligt bliver brugt cirka 30 millioner kroner på opkvalificering af ledige.