Naalakkersuisut tager fat i sundhedsminister

Naalakkersuisoq for sundhed vil nu gøre det fuldstændig klart, at fastboende grønlandske patienter i Danmark ikke bør betale for tolkebistand. Men den danske sundhedsminister er på ingen måde forpligtet til at imødekomme ønsket, erkender Agathe Fontain.
Skrevet af Mads Fisker
16. marts 2011 22:00

Fra den 1. juni skal grønlændere, der har boet mere end syv år i Danmark, selv betale, hvis de har brug for en tolk, når de er ved lægen eller på sygehuset. På den måde vil sundhedsminister Bertel Haarder - udover at spare penge - motivere borgere i Danmark med et andet modersmål end dansk til at lære sproget. Men nu reagerer naalakkersuisoq for sundhed på en opfordring fra blandt andre Olga P. Berthelsen (IA).

- Jeg sender et brev til Berthel Haarder og gør opmærksom på, at vi bestemt ikke synes, det er nogen god idé, siger Agathe Fontain.

Men selv om Naalakkersuisut altså bestemt ikke synes om idéen, erkender medlemmet for sundhed, at man ret beset er magtesløs i sagen.

- Vi kan ikke komme og fortælle den danske regering, hvordan de skal lave deres betalingssystem. Det er op til dem, siger hun.

Folketingsmedlemmet Juliane Henningsen advarede for nylig mod, at den varslede brugerbetaling kan betyde, at grønlændere i Danmark, som ikke taler dansk, vil fravælge tolkningen og dermed risikere misforståelser og i sidste ende fejlbehandling.

Hun vil nu forsøge at få skrevet grønlændere ud af forslaget, og Agathe Fontain gør sig forhåbninger om, at det fælles pres vil rokke ved den danske sundhedsministers indtil videre stålsatte holdning.

- Hvis der både fra vores folketingsmedlemmer og os kommer sådan en henvendelse, så vil jeg da mene, at min kollega Bertel Haarder vil overveje, om det er noget, man kan ændre, siger hun.

Men Siumuts Aleqa Hammond mener ikke, det skal lades op til den danske sundhedsministers skøn. Sagen er principiel, og hun vil derfor i stedet have formanden for Naalakkersuisut til at rejse den over for den danske statsminister på det næste årlige rigsmøde, der afholdes til sommer.

- Det er ikke et spørgsmål mellem Agathe Fontain og Bertel Haarder. Det her er et rigsanliggende og et spørgsmål om det danske kongeriges behandling af dets borgere. Det skal simpelthen på højere niveau, siger Aleqa Hammond.

Den varslede brugerbetaling på tolkebistand kommer uanset hvad ikke til at gælde herboende grønlandske patienter, der rejser til Danmark for eksempelvis at blive opereret