Naalakkersuisut snart klar med ny kunst- og kulturstrategi

Naalakkersuisut har netop afsluttet høringsperioden for deres nye kunst- og kulturstrategi, der skal være gældende for 2014 til og med 2017.
Skrevet af Thora H. Nielsen
26. februar 2014 11:01

De lægger blandt andet op til, at det provokerende inden for kunst- og kulturområdet med respekt for etiske og moralske grænser skal udbredes. Vi tager et kig på strategien:

- Der forskes meget i Grønlands historie, men resultaterne når ikke nødvendigvis ud til normale borgere. Derfor skal det fremover være et krav, at forskerne forpligtes til at formidle resultaterne, står der i strategien.

Det skal også være et krav, at al markedsføring som minimum sker på grønlandsk. Det internationale samarbejde skal øges. Uanset musikform vil Naalakkersuisut støtte, at musikerne får undervisning af uddannede kræfter, så de kan udvikle sig. Det er blandt andet nogle af de ting, som Naalakkersuisut lægger op til i kunst- og kulturstrategien.

Naalakkersuisuts fem værdier i strategien er: læring, nyskabelse, bæredygtighed, debatskabende og fællesskab.

Strategien lægger også op til, at der særligt skal ses på ti indsatsområder: Nemlig kulturarven, sproget, idræt, medievirksomhed, kunsthåndværk, litteratur, musik, billedkunst, teater- og scenekunst og film.

Naalakkersuisut vil gerne ændre praksis med administration af tilskud, der er optaget på finansloven. Efter den nuværende ordning er det ikke tilladt, at bevillinger overføres mellem finansår. Det har den konsekvens, at det kan gøre det svært at give økonomisk støtte til længerevarende projekter, som for eksempel filmindspilninger.

Naalakkersuisut arbejder for, at en del af støttemidlerne på finansloven kommer i en pulje og administreres som eksempelvis anlægs- og renoveringsfonden, så bevillinger til længerevarende projekter kan gives på flerårigt basis.

Selvstyret afsætter hvert år cirka 140 millioner kroner til kunst- og kulturformål og kommunerne omkring 100 millioner.