Naalakkersuisut skubber forslag om Paris-aftale til efteråret

Inuit Ataqatigiit og Siumut er blevet enige om, at sparke et forslag om Paris-aftale ud til efteråret. Der skal laves en undersøgelse om konsekvenserne, siger Múte B. Egede.
Statsminister Mette Frederiksen har rost Naalakkersuisut for deres ønske om at tiltræde Paris-aftalen. Foto © : Anders Dall / KNR
Skrevet af Malik Brøns
29. april 2022 11:47

Her i foråret skulle formanden for Naalakkersuisut, Múte B. Egede (IA) havde fremlagt et forslag til Inatsisartut om ophævelse af Grønlands forbehold til Paris-aftalen.

Inuit Ataqatigiit med Múte B. Egede i spidsen vil nemlig gerne have, at Grønland indgår i FN’s Paris-aftale.

Men forslaget er blevet trukket af Múte B. Egede selv.

Formanden for Naalakkersuisut forklarer, at den nye koalition med Siumut har valgt at skubbe forslaget til efteråret. 

- På baggrund af koalitionsaftalen skal forslaget om Paris-aftalen tidligst op igen til efteråret, og i mellemtiden skal der laves forskellige undersøgelser, som kan handle om konsekvenser for samfundet. Det er derfor forslaget er blevet trukket tilbage, siger Múte B. Egede.

Siumut har afvist at deltage i sidste års finanslovsforlig, fordi partiet var imod, at Parisaftalen var omtalt i forliget. 

Partiet savnede informationer om, hvilke konsekvenser Parisaftalen får for landets industri og økonomi. Så partiet har fået skrevet med ind i koaltionsaftalen, at skubbe forslaget til efteråret så Naalakkersuisut kan undersøge aftalens konsekvenser for samfundet.

Grønland behøver ikke at sætte klimamål

Konkret lød forslaget på, at Inatsisartut skulle give Naalakkersuisut lov til, at de kunne meddele den danske regering om, at Grønlands nej til Paris-aftalen skulle vendes til et ja.

Da Múte B. Egede var i Skotland i november til FN’s klimatopmøde sidste år, gjorde han det klart overfor hele verdenen, at Grønland skulle være med i Paris-aftalen.

Aftalen handler om, at lande forpligter sig til at fremlægge nationale planer for at mindske udledningen af CO2.

Siden 2015 har Grønland haft et forbehold overfor aftalen. Dengang var det den daværende naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq, der sagde nej til, at Grønland skulle tiltræde aftalen. 

Ifølge Vittus Qujaukitsoq, så var aftalen unfair for Grønland, fordi den kunne være i vejen for landets industrielle udvikling, som for eksempel udvikling af mine- og råstofs-projekter.

Men sidste år meddelte Naalakkersuisut, at Grønland ikke behøver at levere en bestemt mængde CO2 reduktion for at være med i Paris-aftalen.

Múte B. Egede og Inuit Ataqatigiit mener også, at en tiltrædelse af Paris-aftalen kan ”medføre øget interesse for Grønland og adgang til diverse klimarelaterede fonde og midler fra internationale fora, der støtter den grønne klimavenlige omstilling.”

Men inden Grønland officielt kan gå med i Parisaftalen, skal den altså først behandles og godkendes i Inatsisartut, hvilket tidligst kan ske til Inatsisartuts efterårssamling.