Naalakkersuisut overvejer udmeldelse af IWC

Naalakkersuisut overvejer melde Grønland ud af hvalfangstkommissionen, IWC. Blandt andet fordi kommissionen har nej til Grønlandsk fangst af 10 pukkelhvaler.
Skrevet af Jens Thorin
08. januar 2010 15:33

Formand for Naalakkersuisut, Kuupik Kleist, har ved flere lejligheder påpeget, hvor vigtigt det er, at det selvstyrende Grønland plejer sine internationale forbindelser.

Men selvsamme Kuupik Kleist luftede i sin nytårstale overvejelser om at melde Grønland ud af den internationale hvalfangstkommission, IWC.

Naalakkersuisoq for fangst Ane Hansen begrunder overvejelserne med, at kommissionen blandt andet har afslået Grønlands biologisk forsvarlige ønske om fangst af ti pukkelhvaler 3 gange.

Hun siger, at dyreværnsorganisationerne har tilkæmpet sig større og større indflydelse i kommissionen. Det har medført, at indstillingerne fra den videnskabelige komité ofte ikke bliver fulgt.

- Det falder ikke sammen med Grønlands interesser, hvorfor vi nu overvejer at melde Grønland ud af kommissionen, siger Ane Hansen.

Kommissionens ekstraordinære møde i Florida den 4. og 5. marts bliver afgørende for Grønlands stillingtagen til medlemskabet af IWC.

- Selvom den videnskabelige komité siger, at det ville være bæredygtigt, har kommissionen for tredje år i træk afslået Grønlands ønske om en kvote på 10 pukkelhvaler. Hvis Grønlands ønsker fortsat ikke bliver imødekommet, er der ingen grund til fortsat at være medlem af kommissionen, fortæller naalakkersuisoq for fiskeri.

Naalakkersuisut overvejer at kontakte den nordatlantiske organisation for mindre hvaler, NAMMCO, for at omdanne organisationen til en forvaltningsorgan for også store hvaler.

NAMMCO er anerkendt af FN´s havretsorganisation som et organ for bæredygtig forvaltning.