Naalakkersuisut om Uran: Befolkningen skal tages med på råd

Naalakkersuisut finder det vigtigt, at befolkningen tages med på råd på et så vigtigt et emne som efterforskning og udnyttelse af uran-holdige mineraler. Det slog Naalakkersuisoq (landsstyremedlem, red.) for Råstofområdet, Ove Karl Berthelsen fast under sin tale under borgermødet i går onsdag i Narsaq forsamlingshus.
Skrevet af Najaaraq Egede
03. september 2009 10:32

Selvom det idag ikke er tilladt at udnytte mineraler, der har højere uran-indhold end almindelig baggrundsstråling, ser han en mulighed for ændring i politikken i fremtiden. I så fald skal lokalbefolkning sikres medindflydelse, når der tales om mulige mine-projekter, som involverer uran, siger han.

Under borgermødet om uran i Narsaq igår var der mange tilhørere, som talte for og imod åbning af uran-miner i Grønland. En af talerne var Naalakkersuisoq for Råstofområdet Ove Karl Berthelsen.

- Jeg vil gerne høre på alle synspunkter og jeg synes vi skal give os god tid til at fordybe os i emnet. Den endelige beslutning om efterfoskning og udnyttelse af uran-holdige mineraler må tages på et oplyst grundlag og må i sidste ende bero på saglighed og samfundsmæssige hensyn. Den gældende uran-politik i Grønland gør, at det idag ikke er tilladt at udnytte mineraler, der har højere uran-indhold end almindelig baggrundsstråling. Det betyder også, at nogle mine-projekter ikke vil kunne gennemføres på grund af for højt indhold af uran. Modsat vil der være andre mine-projekter, som vil kunne gennemføres indenfor nul-tolerance grænsen, fastslår Ove Karl Berthelsen.

Naalakkersuisut fastlagde efter valget den 24. juni fælles politik på området.

- Vi er tre partier i koalitionen (Inuit Ataqatigiit, Demokraatit og Kattusseqatigiit Partiiat, red.), og vi skal selvfølgelig finde en politik som vi alle kan tilslutte os. Indtil videre har vi i fællesskab udmeldt, at politikken vedrørende uran er uændret, og det betyder at nul-tolerance politikken fortsat er gældende, siger han videre.

Det er derfor Naalakkersuisuts holdning, at den offentlige debat som var stillet i udsigt i forbindelse med Inatsisartuts behandling af uran-redegørelsen må gennemføres med hele landets befolkning. Og borgermødet i Narsaq var bare en start.

- Lokalbefolkningen skal sikres medindflydelse, når vi taler om mulige mine-projekter som involverer uran, siger han.

Der kører en for og imod debat om en eventuel genåbning af minen i Kvanefjeldet. Endnu er der ikke taget stilling. Det er et krav i Råstoflovgivningen - nu og i fremtiden - at al råstofaktivitet skal ske sikkerheds-, sundheds- og miljømæssigt forsvarligt og i henhold til bedste internationale praksis. Det betyder, at der i mindst 2-3 år før minestart skal udarbejdes omfattende miljøstudier. En eventuel mine med uran som hoved- eller biprodukt vil kræve ekstra forholdsregler.

- Det er Naalakkersuisuts holdning, at vi skal bruge det kommende år til at gennemføre en reel inddragelse af landets borgere i beslutningsprocessen på dette vigtige samfundsområde. Det betyder, at jeg vil holde møder med borgerne mange steder i landet i 2009 og 2010, og jeg vil gerne slå fast, at der ikke bliver truffet beslutninger i den nærmeste fremtid - det skal ingen være nervøse for, slutter han og ser frem til en god debat i hele landet i de kommende måneder.