Naalakkersuisut må blande sig

Alcoa vil ikke vente længere. Aluminiumsgigantens forhandliger med GA og SIK om udenlandsk arbejdskraft i forbindelse med anlægget af det eventuelle smelteværk har ikke båret den frugt, som Alcoa havde ønsket.
25. februar 2011 12:11

Derfor ser Naalakkersuisut sig nu nødsaget til at blande sig og dermed bryde med princippet om, at arbejdsmarkedets parter selv skal nå til enighed.

Alcoa gjort det klart for Grønland, at anlægsomkostningerne skal ned, hvis vi vil have en aluminiumssmelter. Ifølge Naalakkersuisut drejer det sig først og fremmest om, at verdensforetagendet vil bruge billig udenlandsk arbejdskraft i anlægsfasen af smelteværket. Og det spørgsmål skal afklares nu, har alugiganten gjort udtrykkeligt.

- Alcoa vil have en afklaring og en dialog igangsat til at afslutte den verserende dialog om udefrakommende arbejdskraft, siger Naalakkersuisoq for Erhverv og Råstoffer, Ove Karl Berthelsen efter han, Formanden for Naalakkersuisut og to øvrige Naalakkersuisut-medlemmer netop har mødtes med Alcoa i Ottawa.

For lidt over et år siden begyndte Alcoa nemlig sine forhandlinger med det grønlandske arbejdsmarkeds parter om brugen af udenlandsk arbejdskraft. Men forhandlingerne har åbenbart været frugtesløse. Og med truslen hængende over hovedet om at Alcoa trækker sig helt fra projektet, hvis de ikke får afklaring, vælger Naalakkersuisut nu selv at tage fat i arbejdsgiverorganisationerne og SIK.

- Vi kan konstatere at disse forhandlinger og samtaler ikke har givet den nødvendige afklaring, og derfor er vi så nødt til at snakke med SIK og GA, når vi kommer tilbage til Grønland om et par dage, lyder det fra Ove Karl Berthelsen.

Naalakkersuisut bekendtgør nu, at deres plan er, at der allerede på Forårssamlingen 2012 skal træffes politisk beslutning om, hvorvidt Alcoa-projektet skal realiseres eller ej.