Naalakkersuisut lukker alligevel ikke hellefiskefiskeriet

Naalakkersuisut tilpasser kvartalskvoterne.
Den næste kvartalskvote åbner først 1. juli. Jollefiskerne ved Diskobugten skal derfor ikke trække flere hellefisk op i over en måned.
Skrevet af Andreas Wille
27. maj 2022 15:28

Opdateret klokken 16:50: Naalakkersuisut har den 27. maj tilpasset kvartalskvoterne for jollerne i forvaltningsområde Diskobugten, da kvoterne for hellefisk er ved at være opfisket. Det betyder at fiskeriet kan fortsætte og ikke lukker den 29. maj. Kvartalskvoten for 2. kvartal er blevet tilpasset efter at der er flyttet 300 tons fra 3. kvartal og 300 tons fra 4. kvartal. 

Årets anden kvartalskvote på 815 tons er allerede ved at være fisket op i Diskobugten. Søndag er derfor den sidste indhandlingsdag for jollefiskerne.

Det skriver Naalakkersuisut i en pressemeddelelse.

Den næste kvartalskvote åbner først 1. juli. Jollefiskerne ved Diskobugten skal derfor ikke trække flere hellefisk op i over en måned.

Tidligere har det været kutyme for Naalakkersuisut at forhøje kvoterne, når kvoten er fisket op. Men tidligere naalakkersuisoq for fiskeri, Aqqaluaq B. Egede (IA) oplyste sidste år, da dette års kvoter blev uddelt, at man ikke ville hæve kvoterne i år.

Naalakkkersuisut skrev også, at når kvartalskvoten er fisket op, kan man først fiske igen, når næste kvartal går i gang. 

KNR har kontaktet departement for fiskeri for at spørge om de vil ændre kvoten eller om fiskerne må vente til 1.juli. Men departementet har ikke svaret endnu.

En mulighed er, at Naalakkersuisut henter kvoter fra årets sidste kvartal. Sidste år besluttede Naalakkersuisut, at hente 225 tons fra månedskvoterne i december, november og oktober til marts måned, hvor fiskerne havde fisket deres kvote op.

Kvartalskvoter

Den samlede hellefiskekvote for Diskobugten i 2022 er på 9.100 tons. Den bliver delt mellem jollefiskerne og fartøjsfiskerne, som er betegnelsen for fartøjer der er over seks meter. Mere præcis må jollefiskerne fiske 4.252 tons hellefisk op i år.

Og de 4.252 tons bliver fordelt over årets fire kvartaler.

I mange år har Grønlands Naturinstitut anbefalet en langt mindre kvote på hellefiskefiskeriet, fordi størrelsen af indhandlede hellefisk bliver mindre og mindre – et tegn på pres på bestanden.

I år lyder den biologiske anbefaling på 4.346 tons, men som Naalakkersuisut langt overskrider, med en samlede kvote på 9.100 tons.