Naalakkersuisut kritiseres af medlemmer af inatsisartut

Naalakkersuisut har handlet hen over hovedet på Inatsisartut, lyder det nu fra to fremtrædende medlemmer af finansudvalget. Og IA's politiske ordfører Aqqaluaq B. Egede mener tilmed, at den nye aftale med Air Iceland er dårlig for Grønland og kan skade kampen for selvstændighed.
20. januar 2011 12:25

De udmeldinger kommer efter, at naalakkersuisoq for finanser Palle Christiansen i går i Radioavisen fortalte, at Selvstyret fremover vil købe flybilletter til tjeneste- og feriefrirejser hos Air Iceland - og ikke Air Greenland.

Aqqaluaq B. Egede, der også er et af IA's medlemmer i finansudvalget, mener, at aftalen, der højst sandsynligt vil betyde store tab for Air Greenland, kan forhindre, at Grønland kan opnå selvstændighed.

- For at sikre selvstændighed i fremtiden, bør Naalakkersuisut arbejde for at sikre grønlandske arbejdspladser. Så jeg synes, det er en dårlig ide at indgå en aftale med et udenlandsk flyselskab fremfor et grønlandsk, siger han og fortsætter:

- Hvis det stod til IA, ville vi have sikret indtægter til Air Greenland i stedet for en udenlandsk virksomhed.

Han oplyser, at naalakkersuisut ikke har informeret de enkelte partier grundigt om det nye samarbejde med Air Iceland.

Og det kan medlem af Inatsisartuts Finansudvalg, Per Berthelsen, godt genkende:

- Det nåede på ingen måde frem til finansudvalget, og har jeg også konstateret at selv indenfor de partier der samarbejder i regeringen, er der nogle der ikke er blevet orienteret om det her. Så det er beklageligt, at der stadigvæk køres med den lukkethed på tværs af udmeldingen om, at man vil arbejde gennemsigtigt, siger Per Berthelsen.