Naalakkersuisut kendte ikke til kritisk Alcoa-rapport

Rapporten om miserable arbejdsforhold for Alcoa i Honduras var ikke kendt af Landsstyret, da de besluttede at samarbejde med selskabet.
28. april 2010 12:47

Hverken den nuværende eller tidligere naalakkersuissoq for erhverv havde hørt om rapporten, før den fornyligt blev omtalt i pressen. Greenland Development fastholder, at rapporten ikke er væsentlig for en vurdering af Alcoa som helhed.

- Jeg har fået kendskab til rapporten nu via pressen, siger naalakkersuisoq for Erhverv Ove Karl Berthelsen, og samme melding kommer fra hans forgænger Sivert K. Heilman, som sad på posten, da rapporten om de usle arbejdsforhold i Honduras udkom i 2007.

- Nej, jeg har kun hørt om den i pressen for nyligt, siger Sivert K. Heilmann. Hans efterfølger Ove Karl Berthelsen ville gerne have været oplyst om rapporten noget før.

- Helt klart. Hvis jeg havde stået i den situation, hvor jeg skulle beslutte, hvilken aktør vi skulle have her i landet, så ville jeg have været meget opsat på at få alle relevante oplysninger om de virksomheder, vi skal arbejde sammen med, siger han og fastslår, at Greenland Development burde have oplyst Selvstyret om rapporten straks, de fik kendskab til den i 2007.

Direktør i Greenland Development Flemming Drechsel erkender, at rapporten om Alcoas miserable arbejdsforhold i Honduras aldrig rigtigt landede på bordet hos Naalakkersuisoq for erhverv.

- Der er ikke afleveret nogen konkret rapport om lige præcis det her tilfælde. Der er afleveret en samlet analyse i forbindelse med at vi skulle ind og vurdere på Alcoa og norsk Hydro, siger Flemming Drechsel.

Han finder det naturligt, at Selvstyret ikke blev informeret om rapporten, fordi Alcoa allerede var ved at forbedre forholdene i Honduras. Det fremgår af den bærerdygtighedsrapport, selskabet selv årligt udgiver, forklarer han.

- Alcoa tager ligesom mange andre selskaber bæredygtighed alvorligt. De laver en årlig bæredygtighedsrapport, hvor de netop går ind på konflikter, der har været, uanset om det er miljømæssigt, socialt eller i forhold til deres medarbejdere. De diskuterer det aktivt og kigger på, hvad de kan gøre ved det. Den rapport kan man følge med i, og se hvordan udviklingen går, forklarer Flemming Drechsel.