Naalakkersuisut forsvarer huslejestigninger

De markante huslejestigninger i Selvstyrets udlejningsboliger fra den 1. maj næste år er helt lovlige, fastholder naalakkersuisoq for boliger Jens B. Frederiksen.
Skrevet af Mads Ullerup
12. december 2011 17:21

I den seneste tid har blandt andre Malik Berthelsen fra Siumut og formand for lovudvalget IA's Isak Hammond ellers langet hårdt ud efter Naalakkersuisut for at handle i strid med loven i forbindelse med de varslede huslejestigninger.

Men den kritik afviser Jens B. Frederiksen i dag over for KNR.

- Der er en bekendtgørelse for, hvordan man kan inddrive huslejestigninger, og den har vi naturligvis fulgt til punkt og prikke", siger Jens B. Frederiksen.

Når huslejestigningerne sker uden, at der foreligger budgetter i de enkelte boligafdelinger, så mener inatsisartut-medlem Malik Berthelsen, at det er i strid med lejeordningen.

Her henviser Jens B. Frederiksen til, at man i 2009 ændrede strukturen, så hele Grønland hører under samme boligafdeling, og at det dermed er helt lovligt at regulere over en kam.

Kritikken gik også på, at boligselskabet INI ikke regulerer huslejestigningerne efter, hvor mange kvadratmeter lejemålene er på, men den kritik afviser Jens B. Frederiksen ligeledes.

Grunden til huslejestigningerne bunder i problemer med skimmelsvamp i flere boliger, og da skimmelsvamp som oftest opstår i badeværelset, som i de fleste tilfælde er af samme størrelse, så koster det stort set det samme at udbedre skaderne i alle lejlighederne uanset størrelsen på dem, fastslår han.

Huslejestigningerne er annonceret til at træde i kraft 1. maj næste år og vil gælde i alt 6.512 INI-lejemål.

Stigningerne vil lyde på henholdsvis 500 kroner månedligt for lejligheder og 1000 kroner månedligt for enfamilie- og dobbelthuse.