Naalakkersuisut-formand networkede under topmøde

Kuupik Kleist har benyttet topmødet til at arbejde for bedre handelsaftaler med EU.
Skrevet af Else Løvstrøm
21. december 2009 06:22

Formanden for Naalakkersuisut Kuupik Kleist har ikke kun brugt klimatopmødet til at diskutere klima. Han har også brugt en stor del af tiden på at "networke" med andre lande. Han har blandt andet holdt møder med OLT-landene for at drøfte forholdet til EU.

- Man skal udnytte sådan en situaiton, hvor mange landes repræsentanter er samlet. Den mulighed skal bruges til at udvikle internationale kontakter og finde mulige samarbejdspartnere, siger Kuupik Kleist til KNR.

Ud over klimaforhandlinger har den grønlandske delegation i København holdt møder med mange af de lande, som Grønland kan sammenligne sig med.

- Nogle af disse lande kan have samme politiske interesser som os, og vi har derfor forklaret Grønlands position og drøftet samarbejdsmuligheder, siger Kuupik Kleist.

Blandt de lande, som Grønland har holdt møder med, er de såkaldte OLT-lande. OLT står for Oversøiske Lande og Territorier og omfatter en række lande og tidligere kolonier over hele jorden, der samarbejder med EU om økonomisk og social udvikling i OLT-landene.

- Vi har haft lejlighed til at tale med andre OLT-lande, for der er ønske om, at OLT-landenes forhold til EU skal fornyes i den nærmeste fremtid. Og der skal være møder i løbet af 2010 hos OLT-landene for netop at drøfte kontakten med EU, så det var oplagt allerede at tage hul på drøftelserne under klimatopmødet, påpeger Kuupik Kleist og tilføjer:.

- Vi håber på at kunne skabe bedre handelssamarbejdsaftale med EU. For eksempel er EU's krav til fiskeriområdet i Grønland meget høje, og vi er derfor interesserede i at disse aftaler bliver forbedret.