Naalakkersuisut er grundlæggende enige i SIK's 1.maj-udmelding

Flere arbejdspladser, fremskyndelse af råstofaktiviteter og forædling af fisk og rejer her i landet. De ønsker fra SIK kan Naalakkersuisut stort set tilslutte sig.
Skrevet af Mads Lynge
02. maj 2014 16:25

- I forhold til at bruge og udnytte Grønlands naturgivne ressourcer og skabe arbejdspladser gennem dem, så er det meget lig den politik, som Naalakkersuisut fører. Vi må skaffe flere arbejdspladser så hurtigt som muligt, siger naalakkersuisoq for erhverv og råstoffer Jens-Erik Kirkegaard der på vegne af Naalakkersuisut udtaler sig om SIK's 1.maj-tale.

Tal fra Grønlands Statistik viser, at der er rundt regnet 4400 arbejdsløse her i landet. Det tal kan nedbringes ved eksempelvis at bruge penge via finansloven. En finanslov, der eksempelvis kører med underskud i de første par år eller 3, og som hviler i sig selv i det fjerde, sagde SIK's formand Jess G. Berthelsen blandt andet sin 1.maj-tale.

Men den udlægning, kan eller vil Jens-Erik Kirkegaard ikke forholde sig til på nuværende tidspunkt:

- Det er svært for mig på stående fod og sige, om det er noget, der kan lade sig gøre. Finansloven er jo også til forhandling på efterårssamlingen i Inatsisartut, som skal godkende den i sidste ende. Derfor er det svært at sige ja eller nej til sådan et spørgsmål, men det er selvfølgelig noget man kan tage med i sine overvejelser og kigge på, om det er hensigtsmæssigt, siger han.

Fra oppositionens side er man grundlæggende enig i, at arbejdsløshedstallene bør nedbringes, sådan som SIK udlægger det i 1.maj-talen. Inuit Ataqatigiits fungerende formand Aqqaluaq B. Egede savner dog tiltag for borgerne i bygderne og yderdistrikterne. Og da råstofaktiviteter ikke alene kan forbedre levevilkårene for lønmodtagerne, bør der findes en ordning via en skattereform, mener han:

- Råstofaktiviteterne alene er ikke vejen frem hvis man vil finde en samlet løsning. Vi må sammen undersøge, hvilke muligheder der er. Og så må der findes en varig løsning for de mindre bemidlede, eksempelvis via en skattereform. På den måde kan vi samarbejde om at højne velfærden i Grønland, og der er SIK en vigtig medspiller, siger den fungerende formand for Inuit Ataqatigiit, Aqqaluaq B. Egede.