Naalakkersuisut: Alle skal kunne købe mattak

Det skal være slut med tårnhøje priser på grønlandske råvarer i butikkerne. Det mener Naalakkersuisut.
28. juni 2014 03:28

Naalakkersuisut er gået i gang med, at undersøge mulighederne for hvordan de bedst kan indføre regler. Det skal være muligt, for alle i samfundet at købe grønlandske råvarer.

- Vi vil gerne udarbejde en form for avancelov, især med hensyn til butikspriser på grønlandske madvarer. Vi synes, at det er vigtigt, at grønlandske borgere kan købe de grønlandske madvarer i butikkerne. Derfor er vi i gang med at vurdere, hvordan vi bedst muligt kan indføre en avancelov eller lignende, som kan gøre, at priserne på grønlandske madvarer kan være i et prisleje, som de fleste kan betale, siger Jens-Erik Kirkegaard (S), naalakkersuisut for erhverv og råstoffer.
 
I dag er butikspriserne for eksempelvis mattak 450 kroner pr. kilo i både Brugsen og Pisiffik, mens kiloprisen for ræklingerne i Brugsen er på 700 kroner og 650 kroner i Pisiffik:

- Vi ved, at der er mange, som f. eks. pensionisterne - som spiser meget grønlandsk - som måske ikke altid har råd til det, siger Jens-Erik Kirkegaard.

Direktøren for Kalaallit Nunaanni Brugseni, Susanne Christensen, oplyser overfor KNR, at butikskæden ikke har hørt noget om Naalakkersuisuts planer om, at indføre en avancelov. Derfor vil Brugseni ikke på nuværende tidspunkt fortælle, hvilke konsekvenser forslaget kan få:

- Der er altid en risiko, hvis man skruer for meget på priserne. Det er klart, at butikkerne lever jo af deres overskud - ellers vil de ikke eksistere. Men samtidig så tror jeg også på, at vi kan finde et prisleje, som er til at betale, og som samtidig kan betale sig for butikkerne, siger Jens-Erik Kirkegaard og fortsætter:

- Jeg tror også, at det er vigtigt, at vi prøver at finde en vej, som kan gøre, at de fleste kan købe grønlandske madvarer i butikkerne. Men samtidig også, så vi kan bruge grønlandske madvarer mere, via lignende tiltag, siger Jens-Erik Kirkegaard, der samtidig fortæller, at Naalakkersuisut er i en tidlig fase i undersøgelsen af indførelse af en avancelov, og at det derfor er svært, at vurdere, hvornår lovudkastet kan blive taget op i Inatsisartut.