Naalakkersuisut afviser ikke gratis behandling til ufrivilligt barnløse

I 2019 stoppede støtten til fertilitetsbehandling i Danmark til grønlandske par, men det skal der måske laves om på. Demokratiit, Naleraq og Siumut bakker op.
Naalakkersuisoq for sundhed, Mimi Karlsen, er klar til at støtte forslaget, hvis Inatsisartut hjælper med at finde pengene Foto © : KNR
11. november 2022 07:11

Måske er der en økonomisk håndsrækning på vej til dem, der gerne vil høre lyden af babygråd, men hvor der blot er én negativ streg på graviditetstesten måned efter måned.

Naalakkersuisut er nemlig ikke helt afvisende overfor at genindføre en ordning, hvor ufrivilligt barnløse kan rejse til Danmark og komme i fertilitetsbehandling på sundhedsvæsenets regning. 

- Hvis Inatsisartut hjælper os med at finde pengene, så er vi klar til at støtte op om forslaget, siger Mimi Karlsen (IA), der er naalakkersuisoq for sundhed. 

LÆS OGSÅ Kulunnguaq og Jafet ønsker sig et barn – og det har kostet dem 160.000 kroner i år

Siden 2019 har det ikke været muligt for ufrivilligt barnløse at få fertilitetsbehandling på det offentliges regning.  
Tilbuddet blev stoppet, fordi folk selv skulle betale for flybilletter og ophold i Danmark – og så var der ikke længere lige behandling for alle i Grønland, var argumentet. 

Siden har det været helt op til barnløse selv at spare de mange tusinde kroner op. Behandlingen alene koster 50.000 kroner, og så kommer billetter, overnatninger og medicin oveni. 

- Det er ærgerligt, at tilbuddet blev stoppet i 2019. Det var nemlig sådan, at man fik tilbudt behandling, men selv måtte stå for udgifterne til rejse. Og det er forskelsbehandling. For så var det kun et tilbud til dem, som havde råd til billetter. Og i stedet for at finde penge til det, blev det stoppet. Det er meget ærgerligt, siger Mimi Karlsen til KNR. 

- Naalakkersuisut ønsker naturligvis meget, at de skal have hjælp, hvis det kan lade sig gøre. For vi byder naturligvis alle børn velkomne.

Partier bakker op 

Men mulighed for behandling skal tilbage på det offentliges regning igen, mener Demokraatits Anna Wangenheim. Og sundhedsvæsenet skal også betale for rejse, undersøgelse og ophold, mener Demokraatit.

Og partiet er ikke alene. Både Naleraq og Siumut er positive overfor forslaget om at genindføre tilbuddet. 

- Vi er i et lille samfund her i landet, derfor mener vi fra Naleraq, at vi skal finde nogle muligheder. Når vi kigger på muligheder, bør vi også se på, hvordan parrets økonomi ser ud, om der skal være en grænse, siger Naleraq i sit ordførerindlæg. 

- Det går alt for langsomt med befolkningsvæksten her i landet, derfor bør vi være mere åben overfor muligheden. Og forslaget handler om vækst, derfor bør vi sikre det med lov, siger Siumut. 

Kulúnnguaq Petersen og Jafet Við Stein er et af de par, der har prøvet at få børn i flere år. Både før 2019 og helt og aldelses for egen regning derefter. Ifølge dem selv har de i år brugt 160.000 kroner. De har været i Danmark til behandling to gange allerede – og nu sparer de op til den tredje rejse.

Behandlingen koster alene 50.000 kroner for tre forsøg. Og det slider på parret, at de ikke kan få deres højeste ønske opfyldt. 

- Vi sparer op til det og intet andet, siger Kulúnnguaq Petersen, der er lærer.

Forslaget skal andenbehandles ud af tre på forårssamlignen næste år.