Naalakkersuisut afviser forslag om ophævelse af kvoter

Siumuts Karl Kristian Kruse og Partii Naleraqs Jens Napaattooq har stillet forslag, der har til hensigt delvist eller helt at ophæve kvoter på visse fangstdyr. Naalakkersuisut afviser dog begge forslag.
Foto © : Anguteeraq B. Heilmann
Skrevet af Thomas Munk Veirum
01. april 2019 18:43

Erhvervsfangeres fangst af narhvaler, hvidhvaler og isbjørne i december og januar skal ikke tælle med i kvoterne, foreslår Karl Kristian Kruse.

Et andet forslag fra Jens Napaattooq går på at undersøge, hvad der skal til for helt at fjerne kvoterne på narhvaler, hvidhvaler, hvalros og isbjørne ved Ittoqqortoormiit og Avanersuaq.

Begge forslag får dog en kold skulder af Naalakkersuisut. Det vil være uansvarligt at ophæve kvoterne, lyder det.

I et svarnotat skriver Naalakkersuisoq for fiskeri, fangst og landbrug, Nikkulaat Jeremiassen:

- Fangst af havpattedyr skal være baseret på et bæredygtigt grundlag, dels for at beskytte fangstdyrene og dels for at beskytte fangernes fremtidige erhvervs- og indtægtsmuligheder, sidst men ikke mindst for at beskytte Grønlands troværdighed som hvalfanger- og isbjørnefangernation.

Afskaffelse af kvoter kan føre til udryddelse

Jeremiassen understreger, at indførelsen af kvotesystemet har vendt den negative udvikling, der var i bestandene af de forskellige fangstdyr, da man indførte systemet.

En hel eller delvis ophævelse af kvotesystemet kan føre til, at bestandene af fangstdyr bliver reduceret eller måske helt udryddet lokalt, vurderer Nikkulaat Jeremiassen:

- Dermed vil sådan et tiltag begrænse nuværende og fremtidige generationers mulighed for at udnytte disse, skriver han.

Naalakkersuisut gør desuden opmærksom på, at kvoterne på flere af fangstdyrene ikke blev udnyttet sidste år, og fangerne i områderne har derfor flere uudnyttede indtægtskilder.

De to forslag skal efter planen behandles af Inatsisartut 11. april.