Naalakkersuisut afventende om sælskinds-sagsanlæg

Naalakkersuisut har endnu ikke taget stilling til, hvordan de vil forholde sig til ICC's og KNAPK's sagsanlæg imod EU's importforbud af sælprodukter.
Skrevet af Mads Lynge
19. januar 2010 10:19

I første omgang vil Naalakkersuisut vil nu afvente, hvad Canada og Norge vil foretage sig i denne sag, siger Kuupik Kleist:

- Canada og Norge mener, at der er sket et brud på Verdenshandelsorganisationen WTO's vedtægter og det er det, man vil indklage. Den sag følger vi stadig, siger han.

Samtidig er Danmark og Grønland i gang med at undersøge, hvordan man kan udnytte Inuit-undtagelsen bedst muligt.

Dermed vil det nuværende Naalakkersuisut ikke omgøre det tidligere Landsstyres bestræbelser på at opnå undtagelsen, ligesom de ikke tror, at EU-systemet vil starte en ny proces i denne sag.

Kuupik Kleist tror dog ikke, at Grønlands troværdighed vil lide skade på grund af organisationernes stævning af EU:

- Jeg respekterer selvfølgelig organisationernes ønsker og ret til at indbringe sådan en sag. Jeg er dog ikke klar over detaljerne i denne sag, altså grundlaget for stævningen. Jeg ved heller ikke, hvilken domstol de vil indbringe sagen for, og hvem det er, der eventuelt vil sidde på anklagebænken. Men jeg regner med, at vi de kommende dage vil få mere viden om denne sag, da vi skal holde møde med KNAPK, siger Kuupik Kleist.

ICC modtager jo også penge fra Selvstyret. Kan stævningen ikke få konsekvenser for Grønlands troværdighed?

- NGO'er har frihed og ret til at disponere som de vil, og uanset at organisationer både har økonomisk og moralsk opbakning fra vores side, og fra Inatsisartuts side, så mener jeg ikke at man sætte lighedstegn mellem organisationerne og de politisk valgte organer. Så det tager jeg helt roligt, siger Kuupik Kleist.

EU's importforbud af sælprodukter træder i kraft 1. august i år, og hverken Grønlands Repræsentantskab i Bruxelles og eller Udenrigsdirektoratet har været involveret i stævningen.