Naalakkersuisoq: Sprogbarriere spænder ben for integration i Danmark

Manglende kendskab til dansk er et stort problem for mange af de grønlændere, der flytter til Danmark, mener Martha Lund Olsen.
Skrevet af Martine Lind Krebs
06. marts 2014 07:02

- Mange af dem har ikke tilstrækkeligt kendskab til det danske sprog, og det gør det svært fra dag et at finde ud af det danske system. Derudover gør manglende viden om danske forhold også det svært at komme til Danmark, siger naalakkersuisoq for familie Martha Lund Olsen, der i går deltog i den store konference om socialt udsatte grønlændere i Danmark arrangeret af Rådet for Socialt Udsatte.

Hun foreslår et egentligt integrationsprogram for grønlændere, der flytter til Danmark, der for eksempel kan indeholde begynderkurser i dansk og et kursus i danske forhold.

- Det skal være let for den enkelte at få hjælp til at blive integreret. I stedet for nu, hvor mange ikke ved hvor de skal henvende sig, og hvad de har krav på. For når man ikke ved det, er det svært at gøre sit krav gældende, siger hun.

Den danske socialminister, der også deltog i konferencen, har store forventning til den 13,4 millioner kroner dyre strategi for udsatte grønlændere, som er i færd med at blive implementeret. Men Martha Lund Olsen tror ikke, strategien gør det alene.

- Jeg tror ikke det er nok, der skal mere til – en decideret indsats over for den her gruppe ude i de forskellige kommuner. Sagsbehandlerne har brug for at vide, hvad de kan forvente sig, når der kommer en grønlænder. Jeg tror mange af problemerne starter med, at danskere har en forventning om, at alle grønlændere taler dansk.

Fra grønlandsk side har man desuden udarbejdet en folder om det at flytte til Danmark. Den skal trykkes i næste uge, og vil herefter blive delt ud, siger Martha Lund Olsen.