Naalakkersuisoq åbner op for vinterjagt på rensdyr

Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug har i dag besluttet at der kan foregå vinterjagt på rensdyr for personer med erhvervsjagtbevis i tre uger.
16. februar 2015 18:53

Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug har i dag besluttet at der kan foregå vinterjagt på rensdyr i følgende forvaltningsområder for personer med erhvervsjagtbevis i 3 uger fra og med d. 17. februar til og med den 10. marts 2015:

  • Åben fangst i Nuussuaq-halvøen (område 8)
  • 100 stk. rensdyr i Naternaq (område 1)
  • 100 stk. rensdyr i Ameralik (område 4)
  • 100 stk. rensdyr i Qeqertarsuatsiaat (område 5)
  • 100 stk. rensdyr i Qassit (område 6)
  • 100 stk. rensdyr i Neria (område 7)

Under jagten er det ikke tilladt at bruge snescootere, heller ikke til at transportere de nedlagte rensdyr.

Medlem af Naalakkersuisut understreger at kvoten eller jagtperioden ikke kan øges. Det er i forbindelse med vinterjagt ligeledes et krav, at der straks efter fangst udfyldes særmeldingsskemaer og disse returneres straks til kommunens servicekontor.

Ingen støtte til vinterjagt

Både Qeqqata Kommunea og Kommuneqarfik Sermersooq støttede ikke genoptagelse af vinterjagt på rensdyr med henvisning til den nødvendige fredning af rensdyrene i vinterperioden samt med henvisning til øget anvendelse af muligheden for betalingsjagt på rensdyr. Både KNAPK og Qaasuitsup Kommune ønskede genåbning af vinterjagt for rensdyr.

Grønlands Naturinstitut gentager sin anbefaling om ingen vinterjagt på rensdyr i forvaltningsområderne i Naternaq, Kangerlussuaq-Sisimiut, Akia-Maniitsoq, Ameralik, Qeqertarsuatsiaat, Qassi, Neria samt Ivittuut/Forvaltningsområde 11.

Pinngortitaleriffik anbefaler dog vinterfangst på rensdyr kun på Nuussuaq-Halvø, fordi det formodes, at Saqqaqs høje tæthed af rensdyr, høje kalverekruttering, høje risiko for overgræsning i området er genspejlet over hele Nuussuaq-Halvøen.

Overisning i februar kan desuden øge naturlig vinter-dødelighed og Pinngortitaleriffik anbefaler derfor en kort vintersæson på Nuussuaq-Halvø, som ikke overstiger 3 uger.