Naaja: Udsæt afsteming til I forstår forslag

Forvirring på et højere plan. Det er hvad der foregår i Inatsisartut. I hvert fald tyder flere ordførerindlæg fra koalitionen på, at man ganske enkelt har misforstået, hvad der ligger i den afstemning om afskaffelse af nultolerancen, som allerede sker den 8. oktober.
20. september 2013 15:13

Medlem af udvalget for råstoffer Naaja Nathanielsen, IA, har en opfordring til Naalakkersuisut.

- Jeg synes i det hele taget, at de burde fjerne dette forslag fra efterårssamlingen, og overveje at genfremsætte et nyt på forårssamlingen. For det er bare meget tydeligt, at meget få medlemmer af Inatsisartut er klar over, hvad det her handler om, og hvad konsekvenserne dermed er, siger Naaja Nathanielsen.

Hun henviser med underen til Per Berthelsens ordførerindlæg for Siumut, hvor han siger, at det er på tide, at vi her i landet beslutter os for en øvre grænse for uranholdighed. Finn Karlsen er ligeledes på afveje, når han siger, at Siumut ønsker, at man kun tillader uranbrydning med en lødighed på højest 0,01 %.

En andel der er langt lavere end den lødighed man f.eks. finder i Kvanefjeldet.

Også Atassut lader til at være en smule forvirret. Deres indlæg slår nemlig fast, at man kun forventer brydning af uran som et bi-produkt.

Den principbeslutning der skal træffes handler, dog ikke om hverken lødighed eller hoved eller bi produkter, men ganske simpelt at man ophæver den såkaldte nultolerance over for brydning af uran og andre radioaktive stoffer.

- Det er forvirring at begynde at tale om hovedprodukt og biprodukt, når det ikke er det Naalakkersuisut beder os tage stilling til, siger Naaja Nathanielsen.

Hun bemærker også, at Naalakkersuisut heller ikke har formået, at leve op til sin opgave med at korrigerer de misforståelser, der er blevet fremført i salen. Derfor mener hun, at man er nødt til at bruge mere tid på at forklare tingene, før det 

- Der er brug for, at man får udformet sit beslutningsgrundlag langt grundigere og får orienteret i det mindste sine egne koalitionsmedlemmer om, hvad der er op og ned i det her, siger hun og fortsætter.

- For det kan ikke være rigtigt, at så mange så kort før vi skal træffe beslutning ikke ved hvad det er, det her forslag egentligt handler om.

Radioavisen har forsøgt at få fat på naalakkersuisoq, Jens-Erik Kirkegaard og formand for Råstofudvalget, Kim Kielsen, begge Siumut, for at høre hvad de mener, men det har ikke været muligt.